Ge ditt kök ett lyft med stil och funktion

LERHYTTAN dörr 1389:-, RÅSKOG rullvagn 399:- 

Svartbetsade fronter och en köksö i matchande stil garanterar elegans och funktion även i det lilla köket.
Addera bra belysning och smart förvaring så har du med små medel skapat det optimala köket.

Extern länk: Sugen på ett nytt kök? Här är alla köksserier hos IKEA

Ett kök i svart betyder både sobert och rustikt – på samma gång. Som den där kompisen som vågar ta plats men också är ödmjuk nog att smälta in när det behövs. En lantlig stil som ändå bjuder alla moderna finesser du behöver.

Som köksön, till exempel. I ett mindre kök är den extra välkommen, eftersom den erbjuder både extra arbetsyta och mer förvaring. Den kan också hjälpa till att skapa ett bra arbetsflöde, eller arbetstriangel som det också heter.

– Arbetstriangeln innebär att det ska finnas ett bra flöde mellan vatten, spis och kyl. Du ska aldrig hamna någonstans i köket och fråga dig själv varför du står där, utan all rörelse ska ske naturligt, säger Carolin, sortimentsansvarig kök på IKEA Sverige.

Väljer du en köksö som matchar det övriga köket skapar du dessutom en enhetlig stil som får köket att kännas större. Stoppa ner mindre saker i en större låda eller box, så minimerar du stökigheten och skapar en mer rofylld atmosfär.

GAMLESJÖN köksblandare 1495:-, VADHOLMA köksö 5995:-, HEKTAR taklampa 499:-, DALFRED barpall 495:-  

Kontraster skapar lyft

I ett litet kök är det viktigt med enhetlighet, eftersom det skapar ett lugn och en illusion av ett större utrymme. Att integrera vitvarorna är en bra idé; genom att ge dem samma utseende som övriga fronter får du dem att smälta in sömlöst. En fläkt i svart, som dessutom har en djärv form (och är vinnare av Red Dot Design Award), och en ugn med svart lucka bidrar till ett ännu starkare uttryck i det lilla köket.

Samtidigt är det viktigt att inte allt går ton i ton – det kan bli lite väl trist. Genom att addera kontrasterande detaljer får du istället det svarta köket att lyfta ännu en nivå. En diskho i vitt skapar det perfekta blickfånget, samtidigt som den förstärker den lantliga känslan. Den ger också en stor frihet när det gäller val av blandare, eftersom den går att kombinera med de flesta färger och material.

FORNEBY varmluftsugn med tillsatt ånga 6495:-, FOKUSERA väggmonterad köksfläkt 3995:-, HAVSEN diskho 1495:-, VADHOLMA köksö 5995:-

Förvaring viktig

Oavsett stil och storlek på köket så är förvaring en nyckelfaktor. En väl planerad förvaring gör arbetet i köket enklare och skapar ett lugnt uttryck. Det frigör också arbetsyta att ha saker och ting på plats i skåp och lådor, istället för framme på arbetsbänken. Blandar du skåp och lådor, öppen och dold förvaring kan du dessutom visa fram sådant som du gillar extra mycket, vilket ger köket en mer personlig karaktär. Och glöm inte att insidan också räknas!

– Skapa struktur bland redskapen med hjälp av redskapslådor och mindre boxar, så blir det lättare att hitta det du behöver när du behöver det. En personlig favorit är lådavdelare, som till exempel kan hjälpa dig att få ordning på alla burkar och lock, säger Carolin.

Sist men absolut inte minst – kom ihåg att belysningen kan göra underverk för vilket kök som helst. I köket känns det kanske naturligt att lägga mest krut på arbetsbelysningen, som självklart är väldigt viktig. Men lamporna i köket har också en annan viktig funktion att fylla.

– Belysningen i köket glöms ofta bort. Den är otroligt viktig för att underlätta arbetet i köket, men också är ett viktigt designelement, säger Carolin.

Välj lampor som förstärker stilen i ditt kök eller som kontrasterar mot den – det beror helt på vad du föredrar. Dimbara lampor är effektiva eftersom de både kan ge bra arbetsbelysning och stå för mysskapandet när middagen är framdukad. Och sätt gärna lampor på många olika nivåer för ett levande uttryck.

SÅPÖRTMAL skärbräda 179:-, VARDAGEN gryta med lock 599:-, LERHYTTAN dörr 1689:-, LERHYTTAN dörr 1389:-

Extern länk: Låt dig inspireras av kök i olika storlekar, former och stilar