Så förnyar du badrummet – med liten budget

OPPEJEN duschörn 86x86x202 cm, 2990:- VOXNAN takduschset med termostatblandare 1995:-

I badrummet börjar vi dagen – och avslutar den. Det är ett rum som ska tåla slitage, erbjuda massor av praktiska lösningar och samtidigt ge möjlighet att ladda batterierna. Tur då att det är enklare än du kanske tror att skapa precis den känsla du vill ha i ditt badrum – utan att det behöver kosta särskilt mycket.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du förnyar ditt badrum

Ett badrum ska vara bra på mycket. Det ska vara praktiskt, slittåligt, gärna med bra belysning och gott om förvaring. Allt för att skapa det där goda flödet som vi så väl behöver, både för en bra start på dagen och ett lugnt avslut på den. 

Tyvärr har kanske inte alla badrum de egenskaperna från start – och att bygga ett helt nytt kan kosta en hel del. Men desto bättre då att det faktiskt är enkelt att skapa känslan av ett fräscht badrum, utan att du behöver tömma plånboken. 

– Det är enklare än många tror att skapa en känsla av ett nytt och fräscht badrum. Man behöver inte göra några komplicerade ingrepp alls, faktiskt. Att byta till en ny blandare eller ett fräscht handfat kan till exempel göra väldigt stor skillnad, säger Henrik, Sortimentsansvarig Badrum på IKEA Sverige.  

För den som vill passa på att bry sig lite extra om miljön är till exempel BROGRUND tvättställsblandare med sensor ett bra alternativ. Sensorn känner av dina händer eller ett föremål framför, och stänger av automatiskt två sekunder efter att du tagit bort dem. Den integrerade strålsamlaren gör att blandaren sparar både vatten och energi, men ändå behåller kraften i vattenstrålen. En annan liten detalj som kan göra stor skillnad är en ny tvålpump, som till exempel GANSJÖN som ger en lyxig hotellkänsla.  

Duschdörr ger nytt uttryck

Att byta duschmunstycke är också ett enkelt grepp, som kanske inte gör så stor skillnad på utseendet – men desto mer för komforten. Särskilt om det innehåller flera funktioner och går att ställa in på allt från mild vattendimma till massage, som BROGRUND och VOXNAN. 

Desto mer fokus på just utseendet blir det om man byter till duschdraperiet mot en duschdörr. 

OPPEJEN duschvägg 84×199 cm, 1395:-

– Med en vikbar duschdörr, som till exempel OPPEJEN, kan man fortfarande utnyttja badrummets fulla yta, samtidigt som man skapar en mer gedigen kvalitetskänsla i badrummet, säger Henrik. 

Förvaring ger harmoni

Ett annat effektivt, men väldigt prisvärt, tips är att byta ut textilierna i badrummet. Särskilt under de kallaste månaderna kan det kännas extra härligt med tjocka handdukar eller en mjuk och skön badrumsmatta.

PURRPINGLA tvättsäck 100 liter, 179:- ALSTERN badrumsmatta 79:-

Och sist men inte minst – förvaringen. Utan en bra sådan är det lätt att prylarna flyter runt och sätter effektivt stopp för allt vad harmoni heter. 

– Smart förvaring är ett säkert sätt att skapa en känsla av lugn i badrummet. Vår serie ENHET erbjuder både dold och öppen förvaring, så att man kan gömma undan det mest stökiga och lyfta fram det som gärna kan få synas. Med TAVELÅN och SAXBORGA skapar du optimal förvaring för alla småprylar, säger Henrik. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du förnyar ditt badrum