Så ger du badrummet en make over – utan att renovera

Att renovera badrummet kräver sin insats – både i tid och pengar.
Men det är enklare än du kanske tror att skapa känslan av ett nytt badrum, utan att investera i en helrenovering.

EXTERN LÄNK: Här hittar du allt till ditt badrum

Det är lätt att förstå varför många drar sig för att renovera badrummet. Det tar tid, är kostsamt och kräver ibland att man måste vara utan dusch och toalett i dagar. Samtidigt är det ju helt enkelt så att badrummet är ett av de rum där slitaget är högst. Luftfuktigheten är hög och alla i familjen använder det. Det kan tonårsduschas i timmar, plaskas i badkar och användas som lugnande hemmaspa.

– Att uppgradera badrummet, utan att för den skull göra en helrenovering, gör ofta stor skillnad för helhetsupplevelsen av hemmet. Foliering som släppt eller blandare som står och droppar kan ju vara otroligt irriterande, säger Henrik, Sortimentsansvarig Badrum på IKEA Sverige.

Som tur är så är det enkelt att uppdatera badrummet på många av de ställen där slitaget är som högst – utan att behöva kakla om eller göra andra ingrepp som kräver våtrumsbehörighet.

– Något som gör otroligt stor skillnad är att byta kommod och/eller blandare. Det är enkelt, gör mycket för funktionen och kostar inte skjortan. Har man riktig tur är dessutom måtten på den nya kommoden desamma och då behöver man inte ens borra nya hål, säger Henrik.

Både kommoder och blandare finns i många stilar och bidrar därför, förutom till funktionen, också starkt till uttrycket i badrummet.

Ökad funktion med förvaring

En annan sak som ofta kan behöva uppdateras är förvaringen i badrummet. Behoven förändras med tiden; en sambo flyttar in, barnen vill ha fler leksaker på plats, kompisar sover oftare över eller tonåringar behöver mer utrymme till sina prylar.

– Förvaringen är ju också ett bra exempel på en uppdatering som kan ge både ökad funktion och ett nytt estetiskt uttryck. Beroende på vad du väljer för stil på skåp, hyllor och öppen förvaring så kan du förändra känslan i badrummet ordentligt, säger Henrik.

Ett annat enkelt knep för att skapa en uppgraderad känsla i badrummet är att lyfta in nya och koordinerade accessoarer. Att ha knoppar och handtag, krokar, lös förvaring, papperskorgar och till och med toalettborste i ny och enhetlig stil kan ge ett verkligt lyft och skapa en lugnare helhet.

– Sen ska man ju heller inte glömma sådana enkla saker som handdukar, badrumsmatta och duschdraperi. Där kan man ju verkligen prata om en prisvärd uppgradering som ändå gör stor skillnad.

EXTERN LÄNK: Redo för en makeover? Du hittar allt du behöver hos IKEA.

ENHET

ENHET badrumsförvaring är lätta att köpa, montera och anpassa. Med delar som du lätt kan klicka ihop är det enkelt att byta luckor, blanda färger, lägga till enheter och kombinera öppen och sluten förvaring – allt till ett lågt pris. Dessutom kommer hela ENHET serien med 10 års garanti.

EXTERN LÄNK: Läs mer om ENHET badrumsserie

Vad kostar ett kök?
Har du fått inspiration till att förnya köket men är nyfiken på vad det kostar?

Här är några prisexempel:

ENHET/TVÄLLEN badrumsmöbler 3614:-

VÅGSJÖN handduk 19:-

SAXBORGA förvaringslåda med spegellock 149:-

ENHET snurrhylla 79:-

SKOGSVIKEN krok 20:-/2 st