Bildspecial: Maxa förvaringen i ett litet sovrum

PLATSA/SKATVAL garderob med 10 dörrar 10 090:-

Litet, mysigt – och vilsamt. Genom att maxa förvaringen skapar du en lugn oas även i det lilla sovrummet.
Här kommer de bästa tipsen för få en harmonisk sängkammare.

Extern länk: Skapa en fridfull plats som du aldrig kommer att vilja lämna

Det är i sovrummet vi slappnar av efter dagens aktiviteter – och hittar energi till morgondagens. Därför är det extra viktigt att känslan i sovrummet är vilsam och rofylld.

I ett litet sovrum blir det dock lätt stökigt och plottrigt. Det är mycket som ska rymmas på liten yta och det finns sällan plats för den där härligt stora garderoben som sväljer allt. Men det betyder inte att du ska ge upp! Det finns vägar till att ändå skapa den där lugna oasen – och de stavas maxad förvaring och en harmonisk färgpalett.

– Det första steget för att skapa en bra förvaring är att börja titta på vad det är du behöver förvara. Ofta missbedömer vi behovet och tror att vi har färre grejer än vad vi faktiskt har. Så var så ärlig du kan, säger Henrick, Sortimentsansvarig Sovrumsmöbler på IKEA Sverige.

LUKTJASMIN påslakanset 599:- GURLI kuddfodral 29:- EKET skåp 195:- GLADSTAD klädd sängstomme 3995:-

När du har listat dina behov är det dags att ta en titt på sovrummet och dess utrymmen.

– Förvaringen måste såklart anpassas efter de rumsliga förutsättningarna. Har du ett litet sovrum behöver du kanske ta hjälp av utrymmen under sängen eller hitta lösningar som utnyttjar hela takhöjden, säger Henrick.

Dold förvaring skapar lugn

Det finns många smarta förvaringslösningar som harmoniserar med det lilla sovrummet.

– En bra förvaring skapar ro i rummet. Använd dig gärna av en kombination av lösningar för att utnyttja rummet fullt ut. Och glöm inte smart inredning i lådor och skåp, det gör det enkelt att hålla ordning och hitta det du behöver när du behöver det, säger Henrick.

Vad är egentligen dina bästa tips för smart förvaring i det lilla sovrummet, Henrick?

– Dubbla funktioner. En sängstomme med förvaring eller en smart låda som får dubblera som sängbord – genom att använda möbler med inbyggd förvaring använder du utrymmet till max.

– Att dela upp utrymmet i flera zoner kan skapa en känsla av en större rumslighet. Om du dessutom använder förvaring som avdelare så slår du två flugor i en smäll.

– En annan sak som skapar lugn är dold förvaring. I ett litet utrymme är dold förvaring att föredra framför en öppen. På små ytor kan skjutdörrar vara ett smart val, de skapar en enhetlig yta utan att stjäla värdefullt utrymme.

MALM byrå 1495:- DEJSA bordslampa 399:- KLARBÄR kruka med fat 79:-

När det kommer till färg och textilier, finns det några tips då?

– En enhetlig färgsättning skapar också en känsla av rymd. Använd färger ton i ton eller varför inte en minimalistisk skala i svart-vitt. Låt också inredningen i möjligaste mån fånga upp färgerna.

– Och jobba med textilier. Tyger kan användas på många olika sätt, för att skapa en mjukhet och en dämpad känsla. Ett tips är att använda gardiner för att dölja klädförvaring och att utgå ifrån lager på lager-principen för att reglera ljusinsläppet i rummet.

NORDVIKEN utdragbart bord 4995:- MÅRENÄS karmstol 1195:- KONSTFULL vas 159:- HARVMATTA låda med fack 99:- TERTIAL arbetslampa 129:-

Extern länk: Skjutdörrar, dold förvaring och maximalt mys – hitta mer inspiration till ditt sovrum