Det ska du tänka på när du köper säng

TUFJORD klädd sängstomme 180 cm 6895:- TONVIS bordslampa 499:-

Att sova gott är viktigt för din hälsa och ditt välmående i stort.
Köper du rätt säng är det en investering du kommer ha glädje av länge.
Men vad ska du tänka på när du köper ny säng?

EXTERN LÄNK: Hitta inspiration till sovrummet

Sängen är den möbel du med säkerhet spenderar flest av dygnets timmar i. En bra säng som ger dig bra sömn ger också förutsättningar för att resten av dygnet ska kännas behagligt.

– En viktig del i att hitta rätt säng, är att ta reda på hur du egentligen sover. Ligger du för det mesta på sidan eller mage? Eller sover du kanske helst på rygg? Delar du säng med någon eller sover du ensam? Om du är varm eller sval av dig spelar också roll när du väljer vilket innehåll madrassen ska ha, säger Oscar, sortimentsansvarig sängar på IKEA Sverige.

Din vikt är en annan faktor att väga in vid valet av madrass. Detta eftersom den är avgörande för hur fast madrassen ska vara. Om du bokar en tid i en sovstudio på IKEA får du hjälp av en sömnexpert som guidar dig rätt. Du kommer då att få testa dig fram bland olika madrasser och kuddar för att hitta en säng som passar dina behov bäst.

ULLVIDE örngott grå 50×60 cm 79:-

– Om du inte vill åka till ett av våra varuhus kan du istället träffa en av våra sömnexperter online. Du kan också använda Komfortguiden som, utifrån din sömnprofil, ger rekommendationer för bästa madrass, kudde och täcke, berättar Oscar.

EXTERN LÄNK: Så hittar du madrassen som passar dig

Stort utbud

Hos IKEA hittar du ett stort utbud av sängar för alla olika sorters behov och olika åldrar. Från det stora sortimentet av barnsängar med inbyggd förvaring till kontinentalsängar med lyxig hotellkänsla. En av de mest populära just nu är SKOTTERUD, som ger stöd på rätt ställen med hjälp av individuellt inkapslade pocketresårer som tack vare att de rör sig oberoende av varandra följer din kropp precist. SKOTTERUD ger lätt möjligheten att skapa en personlig säng genom att denna resårbotten passar ihop med ett stort utbud av sängben och huvudgavlar i olika storlekar och stilar.

Skapa rätt känsla

TUFJORD klädd sängstomme 180 cm 6895:-  NATTJASMIN påslakan / 2 örngott vit 599:-

Hur mycket man än tycker om varandra kan en enkelsäng kännas lite trång att sova tillsammans i. Vill du ha en större säng är det lätt att koppla ihop två resårbottnar med hjälp av kopplingsbeslaget SULTAN. Men det är inte bara sängen som är viktig för hur du sover.

– Att skapa rätt känsla i sovrummet handlar inte bara om att ha en bekväm säng, utan också om att exempelvis ha rätt typ av mörkläggning och belysning. Vilka sängkläder du väljer spelar också stor roll för rummets utseende – och såklart för hur du upplever din nattsömn. Om du blir varm när du sover är bland annat linne, lyocell och viskos populära alternativ när det kommer till material, säger Oscar och tillägger:

– Om du är ute efter den där flotta hotellbäddningen är sängkläderna extra viktiga eftersom du då gärna väljer bort överkastet och istället satsar på att visa dina härliga påslakan och kuddar.

EXTERN LÄNK: Hitta den bästa sängen för dig här