Så maxar du inredningen i en liten sommarstuga

SANELA kuddfodral 59:- KNAGGLIG  låda 149:- 

Stora drömmar, få kvadratmeter.
Att sommarstugan inte är så stor spelar ingen roll alls, med rätt planering kan den ändå rymma precis allt du behöver.

Extern länk: Tips – uppdatera sommarstugan för säsongen

Livet på landet ska vara enkelt – men såklart också mysigt, praktiskt och gärna lite extra charmigt. Här ska du kunna släppa alla måsten och njuta av långa sovmorgnar och lata dagar. Eller för den delen alla roliga projekt som ger inspiration och energi.

Men eftersom ytorna i sommarstugan ofta är begränsade kan det vara en utmaning att få plats med allt. Med böckerna som ska läsas, köksprylarna till de extra vällagade middagarna och sällskapsspelen till de långa varma kvällarna. Lösningen stavas ofta smart förvaring – och visst går det att inreda kvadratsmart och mysigt, bara man tänker till en extra gång.

– Knepet är att använda alla ytor, även de som annars brukar vara outnyttjade. Som att till exempel bygga garderober och skåp runtom sängen. Det är ju ett utrymme där det kanske i vanliga fall står ett nattduksbord, och ovanför sängen är det tomt. Där går det att få till en hel massa extra förvaring, säger Iza, inredningsdesigner på IKEA Sverige.

BEKVÄM köksstege/pall 199:- HAVSEN diskho med synlig front 1695:- BODBYN vitrindörr 1039:-

Men det finns många fler tricks än så – här är Izas bästa tips för hur du maxar inredningen i en liten sommarstuga:

– Välj möbler med dubbel funktion, som en soffa med plats för extra sängkläder, ett soffbord som också ger plats för städprylar eller en pall där servetter och extra bestick ryms.

– Utnyttja de dolda utrymmena. Under sängen kan du få plats med lådor för kläder och bakom soffan kanske de hopfällbara stolarna ryms. Utnyttja varenda centimeter – också de du kanske inte i första hand tänker på som förvaringsutrymme.

KNAGGLIG låda 149:- SKUBB förvaringsväska 129:- 

Personliga uttryck

– På små ytor finns inte plats för stora garderober eller skåp – men det gör ingenting. Du kan ändå använda utrymmet ”uppåt väggarna”, genom att sätta upp hyllor eller krokar. Lägg sedan prylarna i korgar eller lådor och märk dem så att det blir enkelt att hitta det du behöver.

– Låt förvaringen bli en del av stilen. Välj lådor, korgar och hyllor i material som tål att synas och som förstärker ditt personliga uttryck. Trä och bambu adderar till exempel en varm känsla medan vit eller neutral förvaring ger en mer stilren touch.

– Inred med textilier. Kuddar, plädar och gardiner tar nästan ingen plats alls men ger stugan en varm och ombonad känsla. Välj färger som matchar din stil – eller låt dem kontrastera som ett färgstarkt utropstecken. Textilier är dessutom enkla att variera, också med en liten budget.

LISABO soffbord 70×70 cm 1295:- LISABO sidobord 45×45 cm 995:- 

Extern länk: Inspiration och idéer för sommarstugan