Guide: Så hittar du rätt säng

MALM sängstomme 160 cm, vit 2395:- DUNVIK kontinentalsäng 180 cm, 13510:-

Har du förirrat dig i bilden av att det är en djungel att hitta rätt säng och är osäker på om du någonsin kommer att få din drömsäng? 

Oroa dig inte – det ÄR inte så svårt. 

Allt du behöver göra är att följa de här tre enkla stegen.

EXTERN LÄNK: Inspirerande idéer för ditt sovrum

1. Hitta din sängtyp

Kontinentalsäng, resårbottensäng, sängstomme eller sängram. När du ska köpa en ny säng behöver du först bestämma dig för vilken sängtyp du föredrar.

Det handlar helt enkelt om att hitta en säng som passar den stil du har tänkt ha i sovrummet.

Till en resårbotten, som SKOTTERUD resårbotten, 2695 kr, behövs ingen madrass- eller ribbotten. Du behöver bara en bäddmadrass och ben för att sängen ska bli komplett. Om du vill, kan du även komplettera med en huvudgavel.

– Vill du exempelvis ha en lite lyxigare hotellkänsla är en kontinentalsäng, som exempelvis KONGSFJORD från IKEA, ett bra val. KONGSFJORD är klädd i sammet och har en quiltad sänggavel med tygklädda knappar, vilket ger rummet den där ombonade, men samtidigt exklusiva känslan, som många efterfrågar idag, säger Johanna, Sortimentsansvarig sängar på IKEA Sverige, och tillägger:

– Vill du skapa samma känsla, men för en mindre peng, kan du till exempel satsa på att köpa en stoppad sängram, som blir som ett mellanting mellan en kontinentalsäng och en hård träram.

2. Komfort efter dina behov

En viktig del i att hitta rätt säng, är att ta reda på hur du egentligen sover.

Ligger du för det mesta på sidan eller mage? Eller sover du kanske helst på rygg? Delar du säng med någon eller sover du ensam?

Om du är varm eller sval av dig spelar också roll när du väljer vilket innehåll madrassen ska ha. Din vikt är en annan faktor att väga in vid valet av madrass. Detta eftersom den är avgörande för hur fast madrassen ska vara.

Om du bokar en tid i en sovstudio på IKEA får du hjälp av en sömnexpert som guidar dig rätt. Du kommer då att få testa dig fram bland olika madrasser och kuddar för att hitta en säng som passar dina behov bäst.

– Om du inte vill åka till ett av våra varuhus kan du istället träffa en av våra sömnexperter online. Du kan också använda Komfortguiden som, utifrån din sömnprofil, ger rekommendationer för bästa madrass, kudde och täcke.

EXTERN LÄNK Gör din sömnprofil på Komfortguiden

3. Dags att beställa

När du är klar med steg ett och två är det dags att beställa hem din säng. IKEA erbjuder servicetjänster inom finansiering, leverans och montering som kan hjälpa dig på traven.

Men innan du klickar dig vidare i varukorgen på IKEA.se, kan det vara bra att tänka ett extra varv kring vad mer ditt sovrum behöver.

– Att skapa rätt känsla i sovrummet handlar inte bara om att ha en bekväm säng, utan också om att exempelvis ha rätt typ av mörkläggning och belysning. Vilka sängkläder du väljer spelar också stor roll för rummets utseende – och såklart för hur du upplever din nattsömn. Om du blir varm när du sover är bland annat linne och viskos populära alternativ när det kommer till material, säger Johanna och tillägger:

– Om du är ute efter den där flotta hotellbäddningen är sängkläderna extra viktiga eftersom du då gärna väljer bort överkastet och istället satsar på att visa dina härliga påslakan och kuddar.

EXTERN LÄNK: Boka personlig rådgivning hos sömnexperterna på IKEA eller på IKEA.se så får du hjälp att hitta rätt säng