Sofforna som passar hela din familj – hur stor den än är

SÖDERHAMN 1-sitssektion Samsta mörkgrå 1795:-/styck

Att köpa en ny soffa är en viktig investering för hemmet. Med modulsoffor kan du anpassa möbeln efter dina behov och förändra dem snabbt när det behövs.

EXTERN LÄNK: Läs mer om soffsortimentet här.

Ingen möbel i de svenska hemmen betyder så mycket som vår älskade soffa. Oavsett storleken på ditt vardagsrum är det viktigt att hela familjen sitter bekvämt i soffan, och med en modulsoffa kan du få en flexibel sittmöbel som går att anpassas efter livets förändringar.

IKEA har modulsoffor i olika material och utföranden. Tygöverdragen är perfekta för barnfamiljen och är lätta att tvätta. Modulsoffor i skinn/konstläder, som till exempel LANDSKRONA eller KIVIK, ger vardagsrummet ett mer elegant intryck, samtidigt som de är lätta att torka av om de blir smutsiga. De är lätta att bygga ihop för att passa just dina behov. Väljer ni en soffa med ett enfärgat överdrag, så är det enkelt att byta ut kuddar och filtar för att få till en förnyelse utan att det kostar vare sig mycket tid eller pengar.

SÖDERHAMN är en modulsoffa i tyg. Den går att få som allt från en enkel schäslong, som är perfekt att krypa upp i med en god bok, till en stor soffa med många sittplatser där den stora familjen med många barn kan få plats. Det kan också vara en bra idé att sprida ut modulerna i vardagsrummet, så kan de olika familjemedlemmarna få lite avskildhet samtidigt som de är sociala tillsammans.

SÖDERHAMN 1-sitssektion Samsta mörkgrå 1795:- TURILL kudde vit/svart 15:- SOFIA metervara 69:-/meter

– Ställ en SÖDERHAMN schäslong en bit bort från soffan för att skapa en hörna där du kan få lite läsro eller sitta och slösurfa. På så sätt behöver du inte interagera med de andra, men du är ändå med. Modulsofforna är smarta på så vis att du kan sära på de olika delarna och testa att ställa dem på olika ställen i rummet. Det gör också att du kan behålla dem längre, även om dina behov ändras. Att de är påbyggnadsbara gör att hur än livet förändras kan man lägga till eller ta bort delar för att de ska passa livet hemma, säger Mikael, sortimentsansvarig soffor på IKEA Sverige.

Placera om för att få harmoni

Mikael berättar att om du inte riktigt får den harmoni du eftersträvar i vardagsrummet så kan det bero på hur du har placerat sittmöblerna.

– Många som har ett mindre vardagsrum försöker skapa rymd genom att trycka in soffan i ett hörn, men det kan ofta få motsatt effekt. Ett tips är att istället dra ut soffan cirka tio centimeter från väggen, vilket istället ger en luftig känsla, säger han.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver för ditt vardagsrum

Så väljer du rätt soffa

Storlek

Mät ditt rum för att se hur mycket utrymme du har för en soffa. Rummets form kan utgöra vissa begränsningar, och kom ihåg att också mäta dörröppningen och ta hänsyn till exempelvis trappor, för att vara säker på att det är möjligt att få in soffan i hemmet.

Stil och form

Om du har svårt att välja vilken stil du vill ha på din soffa, kan du alltid välja en med en tidlös look, eftersom du förmodligen kommer att leva med den under ett bra tag.

Vill du få inspiration och se lite olika stilar? Ta en titt på IKEA.se och där ta del av all inspiration kopplat till vardagsrum och soffor som finns där.

Vilken typ av soffa behöver du? Kanske en hörnsoffa, eller en med två eller tre sittplatser? Många av sofforna på IKEA är modulära vilket gör att de kan kombineras på olika sätt.

Funktioner

Fundera på hur du vill använda din soffa. Vissa vill ha en soffa som fungerar både som soffa och bekväm säng. Samtidigt är de låga, breda armstöden perfekta att luta huvudet mot för den som vill ta en tupplur på soffan. Många soffor har även dold förvaring, vilket är perfekt om du bor på liten yta.

Komfort

Fundera på hur du vill sitta i din soffa. Bedöm sitshöjd, sitsdjup och höjd på ryggstödet, eftersom dessa påverkar hur du sitter, och se alltid till att det finns plats så att du också kan ligga bekvämt. Materialen i kuddarna och stommen gör att fastheten kan variera, så testa och provsitt för att se vad som passar dig.

Klädslar

Klädseln bidrar till utseendet på soffan och fungerar även som ett skyddande lager. Har du små barn är avtagbara klädslar ett perfekt alternativ. De går att maskintvätta, förlänger soffans livslängd och gör att du enkelt kan byta stil utan att behöva köpa en ny soffa. Dessutom har IKEA flera klädslar av förnybara eller återvunna material, vilket är bättre för vår planet. Fullnarvläder är ett vackert och naturligt material som håller länge. Men vill du ha läderlooken minus kostnaden och behovet av underhåll, har IKEA soffor i belagd väv som ser ut som läder.

Personlig inredningsdesigner

Nu kan du boka en egen inredningsdesigner om du kört fast eller behöver hjälp på traven. För dig som är, eller väljer att bli, IKEA Family medlem kostar servicen från 599:-.

Läs mer på IKEA.se.