Så fixar du ett lyxigt sovrum med hotellkänsla hemma

TUFJORD klädd sängstomme, GUNNARED blå, 160x200 cm. 7 295:- SILVERTISTEL påslakanset 2 örngott, vit/mörkgrå, 240x220/50x60 cm 399:- NYMÅNE arbetslampa med trådlös laddning, vit 799:-

En skön och stor säng, fluffiga kuddar, härliga täcken och sängkläder.
Det är något speciellt med att sova i ett hotellrum.

Men att sova på hotell varje natt kan gräva ett djupt hål i plånboken.

Som tur är går det att fixa ett sovrum med hotellkänsla hemma, så att du kan njuta varje natt, i din egen bostad.

EXTERN LÄNK: Hitta inspiration till sovrummet

För de flesta är sängen målet när de kliver in i ett hotellrum. För finns det något härligare än att kasta sig ner i en riktigt skön hotellsäng? Om du vill skapa samma känsla hemma behöver du först se till att hitta en madrass som passar din kropp och sovstil.

– En viktig del i att hitta rätt säng, är att ta reda på hur du egentligen sover. Ligger du för det mesta på sidan eller mage? Eller sover du kanske helst på rygg? Delar du säng med någon eller sover du ensam? Om du är varm eller sval av dig spelar också roll när du väljer vilket innehåll madrassen ska ha, säger Oscar, sortimentsansvarig för sängar på IKEA Sverige och fortsätter:

– Din vikt är en annan faktor att väga in vid valet av madrass. Detta eftersom den är avgörande för hur fast madrassen ska vara.

Ton i ton

När du hittat rätt madrass, är det dags att tänka till kring hur du vill att sängen ska se ut. En stoppad sängram med detaljer som knappar eller rutmönster skapar direkt samma ombonade atmosfär som du får i ett hotellrum.

TUFJORD klädd sängstomme, GUNNARED blå, 160×200 cm. 7 295:- IVAR skåp, furu, 80x30x83 cm. 995:-

– En härlig sängstomme i sammet, som till exempel TUFJORD från IKEA, ger rummet den där exklusiva looken som många vill ha idag. Du ska såklart även ha en mjuk matta som du kan sätta ner fötterna i när du stiger upp ur sängen på morgonen.

I hotellrum struntar man ofta i sängöverkastet och låter sängkläderna synas. Dina påslakan och örngott får därför gärna vara enfärgade eller gå ton i ton, vilket ger ett enhetligt och lugnt intryck.

– Satsa även på några fluffiga kuddar i olika storlekar. När det kommer till material ger framförallt lyocell en otroligt skön och sval känsla när du sover, samtidigt som det också hjälper till att absorbera fukt, förklarar Oscar.

BJÖRKSNÄS avlastningsbord, björk, 48×38 cm. 1 295:- SYMFONISK högtalarlampa med Wi-Fi, tygskärm, svart/vit. 1 895:-

Personlig prägel

Ett par maffiga gardiner i exempelvis sammet gör också mycket för rummets helhetsintryck. Här rekommenderar Oscar att du jobbar med flera lager av gardiner i olika typer av material.

– Du kan exempelvis välja att ha en tjockare gardin för att kunna mörklägga rummet och en lite tunnare som släpper in ljus, men som samtidigt skyddar från insyn.

Sedan är såklart både dekorativ och funktionell belysning i form av en taklampa, vägglampor och bordslampor viktig, säger han och tillägger:

– Jag vill dock betona att ett lyxigt sovrum kan vara olika för olika personer. Därför bör du alltid se till att sätta din personliga prägel på rummet så att det verkligen blir en plats där du kan koppla av och sova gott.

MAJGULL rumsförmörkande gardiner, 1 par, ljusgrå, 145×300 cm. 599:- FRIDANS mörkläggande rullgardin, vit, 100×195 cm. 399:- BERGPALM påslakanset 2 örngott, grå/rand, 240×220/50×60 cm. 399:-