5 saker att tänka på innan du bygger ett kök

STENSUND lådfront ljusgrön 60x40 cm 289:- BEKVÄM kökspall 199:- MATTRADITION väggmonterad köksfläkt 60 cm 3295:- RÅSKOG rullvagn 499:-

Innan du bestämmer hur ditt nya kök ska se ut är det viktigt att göra ett grundligt förarbete.
Här är fem tips på vad du ska tänka på för att vara nöjd med ditt nya kök länge.

EXTERN LÄNK: Planera ditt drömkök här

1. Ta reda på vad du gillar

Genom att bläddra i inredningstidningar, scrolla runt på sociala medier och inspireras av vänner och bekantas kök, kommer du att få en bra bild av vad du tycker om. Skriv också gärna ner vad du är nöjd med i ditt kök idag och vad du vill förändra.

– Om du tar reda på vad du gillar, blir det lättare för oss att hjälpa dig att skapa ditt drömkök. På IKEA erbjuder vi allt inom köksplanering, från mätservice till färdig installation, säger Magdalena, sortimentsspecialist kök på IKEA, och fortsätter:

– Vi har också en oerhörd bredd i vårt kökssortiment, vilket innebär att du kan välja mellan alla typer av stilar – från traditionellt till modernt. Du kan också krydda ditt kök med smarta vitvaror eller hållbara funktioner, som exempelvis vattenbesparande kranar.

2. Tänk på flödet

När du planerar ett kök är det viktigt att tänka på att få till ett bra och logiskt flöde. Magdalena berättar att hon och hennes kollegor ofta använder sig av arbetstriangeln, det vill säga att zonerna där man förvarar maten, tillagar den och var man sedan diskar, ska ha utformats utifrån ett flödesperspektiv.

– Du ska aldrig hamna någonstans i köket och fråga dig själv varför du står där, utan allt ska ske naturligt. Från det att du hämtar löken ur skålen, till att du hackar den och sedan lägger ner den i stekpannan.

ENHET kök 7600:-

3. Ha ergonomin i åtanke

Vare sig du är gammal eller ung, kan det vara bra att tänka på hur du kan göra köksarbetet så skonsamt som möjligt för kroppen. En enkel sak som att lyfta arbetsbänken några centimeter kan göra mycket för rygg och nacke. Detsamma gäller om du får upp ugnen en bit.

– Då får du också bättre överblick över osttäcket på gratängen och kan ta ut den när den är precis perfekt gyllene.

4. Välj rätt kökssystem

Vill du ha ett platsbyggt kökssystem som är skräddarsytt efter dina önskemål, eller kanske hellre en snabb och smart lösning? IKEA köksserie ENHET är ett enklare kök som går fort att planera och montera, där det redan finns många färdiga förslag.

– ENHET passar dem som vill ha ett funktionellt kök för en liten peng. Väljer du istället METOD får du en mer flexibel lösning, med oändliga kombinationer, mjukstängande dörrar- och lådor samt 25 års garanti. METOD ritas upp av oss eller kunden, medan ENHET går att få hem bara genom ett enkelt klick på vår hemsida, Carolin, sortimentansvarig kök på IKEA.

FRÖJERED lådfront ljus bambu, 60×40 cm 499:- GAMLESJÖN köksblandare 1195:-

5. Se till att köket passar dina behov

Olika tider i livet innebär olika behov. Det är därför bra att fundera över vilken typ av kök som passar din nuvarande livssituation bäst. Om du har barn kan det till exempel vara bra att välja material som är lite extra tåliga.

– En frustration som många har när det gäller kök är att de inte har tillräckligt med arbetsyta, så det är också en sak att tänka på när det kommer till behov. Förvaring är en annan. För att överväga alla aspekter och säkerställa att du som kund får ett drömkök utifrån dina behov, är vi alltid med dig från köksresans start till slut. Det går bra att boka en tid för personlig köksplanering på IKEA, då kan du också välja om du vill att den sker på ett varuhus eller online, säger Carolin.

EXTERN LÄNK: Finn inspirationen till ditt drömkök här

Vad kostar ett kök?

Har du fått inspiration till att förnya köket men är nyfiken på vad det kostar?

Du kan enkelt själv börja att designa och testa dig fram med den digitala köksplaneraren på IKEA.se Där ser du själv möjligheterna och får en prisuppskattning på vad det skulle kosta.

Du kan även få en prisuppskattning genom att besöka IKEA och se våra utställningskök eller ta hjälp av en köksspecialist som hjälper dig med planeringen av ditt drömkök.

Extern länk: Rita ditt eget kök här