Nytt kök – så mycket kostar det

Att sätta en budget är ett viktigt första steg när du bestämt dig för att bygga ditt drömkök.
Här tipsar vi om hur du ska räkna och vad du inte får glömma i kalkylen.

EXTERN LÄNK: Dags för nytt kök? Här finns allt du behöver

Priset för ett nytt kök varierar kraftigt, allt beror på vad du letar efter och drömmer om. För att du ska få ett kök som passar både dina behov och din budget, bör du börja med att göra en noggrann kalkyl.

– Om du gör ett grundligt förarbete och vågar prata budget redan i början av processen, blir det lättare att sätta rätt förväntningar, säger Christopher, sortimentsspecialist kök på IKEA Sverige.

Räkna på allt

Tar du höjd för allt redan från dag ett på din köksresa, säkrar du också upp för alla kostnader som kan dyka upp längs vägen.

– Även om du bestämt dig för att fixa det mesta själv, kan det vara bra att räkna på hur mycket det skulle kosta att be oss att ta in en av våra servicepartners vid exempelvis förbesiktningen eller installationen, säger Christopher och fortsätter:

– Fundera även över vad som händer med budgeten om du lägger till någon funktion, som exempelvis en köksö eller ett vitrinskåp.

MÖRBYLÅNGA bord i brunlaserad ekfaner, 3995 kr, och ODGER stol, 695 kr gör inredningen personlig. Bokhyllan BILLY med glasdörrar, 1495 kr, fungerar lika bra i köket som vardagsrummet och blir till ett snyggt vitrinskåp. Den väggmonterade hyllsektionen EKET, 150 kr, är både vacker att titta på och kan vara praktisk förvaring.

Spara in pengar

Vare sig du väljer att själv skissa upp ditt kök i IKEA planeringsverktyg eller bokar in ett kostnadsfritt möte med en köksspecialist, får du en ritning där den totala kostnaden för köket finns med.

– Väljer du att träffa en av våra experter – som finns tillgängliga både online på IKEA.se och i våra varuhus – kan du be om att få två alternativ utskrivna, för att på så sätt se hur exempelvis valet av en annan lucka påverkar priset. Kostnaden för två olika vita luckor kan till exempel skifta rätt rejält, beroende på material och design.

Det innebär att du kan spara in pengar på att välja ett mindre påkostat alternativ – utan att för den sakens skull tumma på din målbild för köket.

– Vitvaror utgör också en stor del av kostnaden för köket, så även där kan du välja enklare produkter för att hålla kostnaderna nere, säger Christopher och tillägger:

– Styrkan med IKEA är att du, oavsett budget, kan få mycket för pengarna utan att tumma på kvaliteten om du köper ditt kök hos oss.

EXTERN LÄNK: Planera ditt nya kök här

IKEA kökstjänster

Vill du ha hjälp att planera ditt kök? Köksspecialisterna på IKEA kan hjälpa dig planera ditt drömkök.

Du kan även få hjälp med allt från mätning till installation.

Vill du hellre planera själv?

Då kan du testa planeringsverktygen för kök som du hittar på IKEA.se.