Så förändrar du vardagsrummet – för en liten peng

VATTENVÄN kuddfodral 50x50 cm 149:- KIVIK 3-sitssoffa 5995:- SVARTPOPPEL kuddfodral 50x50 cm 59:- HUMLEMOTT pläd 130x170 cm 249:-

Att göra en nystart i vardagsrummet är enkelt.
Med nya färger och genomtänkta detaljer skapar du ett harmoniskt utrymme så att alla kan känna sig hemma.
Inredningsexperten Petra från IKEA ger sina bästa tips om hur du får ett mysigt och härligt vardagsrum för en överkomlig slant.

EXTERN LÄNK: Läs mer om vardagsrumsinspiration

För en liten budget kan du lätt göra en fin förändring hemma. Du kan enkelt byta soffklädsel. De flesta soffor hos IKEA har avtagbara soffklädslar, så istället för att köpa en ny soffa kan du enkelt byta klädsel på den. Du får en känsla av nytt hemma. Tillför gärna mycket textilier som kuddar och filtar i olika material, mönster och färger, så förstärker du den ombonande känslan i vardagsrummet.

– Vardagsrummet är ju rummet som får alla att känna sig hemma, just hos dig. Hur vi inreder och skapar atmosfär här sprider stämning i hela bostaden, säger Petra, inredare på IKEA.

Eftersom vi tillbringar så mycket tid i vardagsrummet är det kanske också här vi oftast vill göra om. Och med ett nytt år runt hörnet är kanske suget efter förändring till och med lite extra stort?

Harmoni och myskänsla

Ett annat sätt att förnya vardagsrummet är att byta soffa – eller rättare sagt soffklädsel. För vem behöver investera i en helt ny soffa när det är superenkelt att bara byta klädsel.

– En ny soffklädsel förändrar hela känslan i rummet. Det är dessutom enkelt att säsongsanpassa, till mörkare eller ljusare allt efter årstiden, säger Linn, sortimentsansvarig vardagsrum på IKEA.

Extern länk: Läs mer om: Så byter du stil i vardagsrummet med en ny soffklädsel

LISTERBY soffbord 140×60 cm 1995:- DUKTIG leksaksset 99:- IDANÄS högskåp med vitrindörrar 81x39x211 cm 4795:- SKURUP arbets-/vägglampa 299:-

Ytterligare ett smart knep för att skapa nystartskänsla är kanske också det allra enklaste – att möblera om.

– Prova dig fram! Ibland kan även en liten förändring göra stor skillnad i upplevelsen av rummet. Ett trick är också att flytta ut möbler från väggarna och kanske placera soffan mitt i rummet. Det skapar en luftig känsla och en helt annan rumslighet, säger Petra.

Bra förvaring och en god belysning adderar också harmoni och myskänsla till vardagsrummet.

– Se till att belysningen täcker de behov du har, för allt från läsning till en bra allmänbelysning. Smart förvaring i varma material, som till exempel korgar i rotting eller lådor i trä, ger också en härlig värme och livfullhet till rummet, säger Petra.

EXTERN LÄNK: Läs mer om vardagsrumsinredning.

Ta gärna hjälp av våra Inredningsdesigner i varuhusen så hjälper de dig att skapa en fin rumslighet, bra förvaring, textilförslag och gör även en bra belysningsplan för just ditt rum.