Nytt kök i 5 enkla steg

Har du bestämt dig för att köpa ett nytt kök, men är osäker på i vilken ände du ska börja? Här bryter Christopher, sortimentsspecialist kök på IKEA Sverige, ner projektet i fem enkla steg.

EXTERN LÄNK: Hitta inspiration till ditt kök på IKEA.se

1. Hitta din stil

Låt dig inspireras av olika kök – både hos vänner, i tidningar och på nätet. På så sätt får du en tydligare bild av vilken stil som passar dig och ditt hems behov bäst.
– Ett tips är att kika i inspirationgsgalleriet för kök på IKEA.se. Vi har en oerhörd bredd i vårt kökssortiment, vilket betyder att du kan välja mellan alla typer av stilar – från traditionellt till modernt, säger Christopher och fortsätter:
– Oavsett vilken stil du väljer, ger vårt kökssystem METOD dig en uppsjö av möjligheter när du ska designa ditt kök. METOD bygger på ett modulärt tänk där du tack vare ett modulsystem kan bygga i princip hur du vill på längden och bredden, vilket möjliggör för en rad olika kombinationer och lösningar.

2. Ta mått

När du hittat ditt drömkök är det dags att ta fram måttbandet och börja mäta. Måtten utgör grunden för din planering – så det är viktigt att vara noggrann. Kom ihåg att inte bara ta väggmått och takmått, utan mät även allt från fönsternischen till avståndet till dörren och bredden på dörröppningen. Det är också bra att exempelvis notera var strömbrytarna sitter och placeringen av ventilationen.
– Hellre fler mått än färre, brukar jag alltid säga till mina kunder. Om du inte vet hur du ska mäta, eller inte känner dig trygg i vilka mått du ska ta, kan du boka in en mätning hos IKEA som sedan utförs av en av våra servicepartners, säger Christopher.

3. Planera själv

Med bara några klick kan du enkelt skapa en profil på IKEA.se och få tillgång till IKEA home planner – ett planeringsverktyg där du själv kan rita upp ditt kök i detalj.
– Verktyget är lätt att använda och många gör ett bra jobb med sina ritningar, vilket är kul att se. Med det sagt finns det alltid något som vi på IKEA kan inflika med eller tipsa om som gör köket ännu bättre.

4. Boka kostnadsfri planeringshjälp

Om du vill att någon går igenom ritningen du skapat i planeringsverktyget eller om du helt vill lämna över planeringen av köket till en expert, kan du boka in ett kostnadsfritt möte med en köksspecialist på IKEA. Mötet sker antingen i ett av varuhusen eller online.
– Oavsett hur du som kund väljer att möta oss, kommer vi vara med under hela processen och hjälpa till. Att köpa ett kök är både en känslomässig samt stor finansiell resa, och det har vi största respekt för, säger Christopher.

5. Montera och installera

Under din köksresa kan du välja totalentreprenad eller att bara få hjälp med vissa delar. Du kanske exempelvis vill testa att montera köket själv för att sedan ta in en av IKEAs lokala och fristående hantverkare när det är dags för installationen.
– Monteringen brukar inte vara några problem, men däremot är det vanligt att våra servicepartners kommer in i bilden vid installationen av köket. Exempelvis kan en ojämn vägg eller ett inte helt rakt golv göra att du inte känner dig bekväm med att slutföra bygget på egen hand, säger Christopher och tillägger:
– Det viktigaste för oss är att du känner dig trygg på hela resan till ditt drömkök.

EXTERN LÄNK: Så kan du få hjälp mer personlig köksplanering

Vad kostar ett kök?
Har du fått inspiration till att förnya köket men är nyfiken på vad det kostar?

Här är några prisexempel:

KUNGSBACKA Upphängningsskena med hyllplan 665:-

RINGHULT Lådfront, högglans vit 40×40 cm 289:-

BEMÖTA Väggmonterad köksfläkt 4995:-

VARIERA Besticklåda 179:-

OMAR hyllsektion 698:-