Årets största kökstrender 2023

SÄLLSKAPLIG karaff 99:-, KONSTFULL vas, grön 199:-

Köket är inte längre bara en plats för att laga och äta mat.
Köket är ett hemmets hjärta och är det dags att renovera, uppdatera eller inreda ditt kök finns i år många nyheter.

Extern länk: Hitta det perfekta köket för dig

Ett kök ses inte längre som enbart ett funktionellt utrymme för att laga måltider, det är en samlingsplats i hemmet och ett rum som har fått många olika funktioner. Årets kökstrender visar detta tydligt när köken är mer lekfulla och gränserna till det traditionella köket suddas ut. Med helt inbyggda vitvaror, hushållsmaskiner och annat utom synhåll får istället iögonfallande och personliga detaljer chans att ta plats.

Här är 5 heta kökstrender 2023:

1. Personliga kök 

En av trenderna i år handlar om ett växande behov av en mer uttrycksfull inredning. Kritvita kök något som många undviker och i år vill vi att köket och hemmet ska kännas unikt och gärna ta ett steg bort från den vanliga och ”normala” designen. 

– För kök kan detta sträcka sig från djärva, mer dramatiska färger som kommer genom solida, färgade dörrar. Här ser vi färger som svart, grönt och till och med rosa. Även mindre accenter, såsom färgglada handtag, knoppar, apparater och textilier som dyker upp på en mer neutral bakgrund. Vi kommer att se mer lekfullhet, som bryter barriärerna för det klassiska, funktionella köket, säger Agnieszka, inredare IKEA Sverige

Tunga väggskåp får ge vika för lättare glasvitriner eller öppna hyllor. På så sätt kan du lätt visa upp dina personliga föremål och uttrycka mer vem du är och göra ditt kök ännu mer personligt.

UPPLÖV lådront, 60×40 cm 599:-/st. ANRÄTTA varmluftsugn, A+ 5495:-

2. Ton i ton

En annan trend som väntas bli stor 2023 är att använda ton i ton i köket. Och här handlar det både om dramatiska mörka toner, och ljusare pasteller och neutrala färger.

– Trenden handlar om en sammanhållen och strömlinjeformad look med en färg som stöds av olika nyanser av samma färg, där alla ytbehandlingar kompletterar varandra till en mer sofistikerad eller dramatisk look, säger Agnieszka.

– Vi får se att hushållsmaskiner flyttar in i skåp och lämnar rena, fria ytor. Här ser vi även omslutande paneler och rundade bänkskivor som omger de viktigaste köksdelarna – den här funktionen kompletterar en ren design.

Detta bidrar till varma känslan av natursten, trä och jordnära färgade detaljer. Ett mer subtilt sätt att föra in mer färg i köket, där till exempel olika varma beige eller gråa nyanser kan komplettera de populära gröna kulörerna.

3. Kök som vardagsrum

Att köket används till så mycket mer än bara äta och laga mat i blir tydligt under året. Nu tar köket mer plats och blir mer likt ett vardagsrum. I jakten på att bryta upp de hårda linjerna i de traditionella köken kan vi se en växande trend i allt från rundade bänkskivor och överhäng ner till mjukare, rundare stoppade stolar.

– Köket är inte längre enbart ett funktionellt utrymme där du lagar dina måltider. Det kan handla om stora lampor, bekväma och mjuka sittplatser och dekorativ konst. Detta ger köket en mjukare och mer inbjudande helhetskänsla, säger Agnieszka.

Trendstilen med mjuka former är också enkel att applicera på de mindre inredningsdetaljerna i köket, som porslin, vaser och kannor.

FRÖJERED lådfront bambu, 459:-/st

4. Trä

Träkök fortsätter att vara en het trend i Sverige. 

– Vi ser även en återkomst av mjukare material och ytbehandlingar genom träfinish med bok eller björk, säger Agnieszka.

Klassiskt skandinaviskt där träet matchas med luckor i naturnära färger, och kombinerat med en bänkskiva i natursten som ska ge den naturliga känslan.

ASKERSUND, dörr, mörkbrun askmönstrad, 60×40 cm, 209:-. ANRÄTTA mikrovågsugn 5495:-. VARDAGEN burk med lock 59:-

5. Färg och form

– Förutom de större trenderna kommer vi att se fler och fler färger välkomnas i våra kök – från dramatiskt enfärgat svart, genom olika nyanser av grönt ner till delikat pastellbeige och till och med ljusrosa, säger Agnieszka.

En annan sak som är aktuellt i år är matta ytbehandlingar. 

– Med matt yta i åtanke utvecklas material för att göra ytskikten mer hållbara, såsom anti-fingeravtrycksfolie på dörrar, vilket gör att kök ser snygga ut längre och lättare att rengöra, säger Agnieszka.

Kakelplattor ersätts med större väggpaneler som kompletterar finishen från bänkskivorna eller dörrfronten för att uppnå det enhetliga, strömlinjeformade utseendet.

– Med trenden att sätta en egen personlig prägel på köket är vitrindörrar också en fantastisk funktion att lägga till ditt köksutrymme, säger Agnieszka.

EXTERN LÄNK: Till planeringsverktyget