Vardagsrum: Bästa sofforna som blir sängar till natten

VIHALS Soffbord, vit 91x37 cm, 499:- VIMLE 3-sits bäddsoffa med schäslong, Saxemara svartblå 12095:-

Bäddsoffan är hemmets egen problemlösare. Den har gått från att vara en nödlösning, till att vara en smart supermöbel där flera funktioner göms i något som på ytan ser att vara en vanlig soffa, och som är lika skön att umgås på dagtid som att sova i på natten.
– Ingen kund är den andra lik, men alla vill sova gott på natten och för det har vi flera olika lösningar, säger Mikael, sortimentsansvarig för vardagsrum på IKEA Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om utbudet av bäddsoffor

Det har hänt mycket när det gäller utvecklingen av bäddsoffor de senaste åren. Numera kan en förstklassig sittmöbel bli en lika bra sovmöbel med hjälp av ett par enkla handgrepp. Bäddsoffan är perfekt om du bor ganska litet och inte har stort nog för att ha både ett sovrum och ett vardagsrum med soffa. 

Inbyggd förvaring 

Får du besök av föräldrar eller vänner så kan du vilja ha någonstans extra där de kan sova bekvämt.

Då är det perfekt att ha en bäddsoffa, som du också kan ha som en social yta dagtid. Bor du lite större kanske du har möjlighet att ha ett gästrum med en bäddsoffa i. 

VIMLE 3-sits bäddsoffa med schäslong, Saxemara svartblå 12095:-

– I vårt sortiment har vi tänkt mycket på förvaringen när det gäller bäddsofforna. Du behöver inte extra yta för förvaring av bäddtextil, kuddar och täcken för i våra bäddsoffor finns ofta dold förvaring i en schäslong eller möjlighet att förvara dem i en låda under soffan, berättar Mikael och fortsätter:

– Vi har några riktigt fina soffor, VIMLE och GRÖNLID. De är modulära soffor, med bäddsoff-funktion, som du kan bygga ihop efter just dina behov.

Avtagbar klädsel

Att den är modulär så att du kan bygga till och dra ifrån har gjort att VIMLE är en av de absolut mest populära bäddsofforna hos IKEA. Tack vare att klädseln är avtagbar och maskintvättbar kan du ändra utseendet lite efterhand och förlänga livstiden för soffan vilket är bra för planeten.

VIMLE Schäslongsektion, Saxemara svartblå 3000:- VITKLÖVER Påslakan 1 örngott, vit svart/ruta150x200/50×60 cm 199.-

– Ett bra tips är att den har två olika armstöd. Om du är en person som tar en tupplur på dagen och inte vill fälla ut hela bäddsoffan, så kan du köpa de lägre, bredare och plattare armstöden som du kan lägga huvudet på. Har du ont om plats kan de högre och smalare armstöden göra att soffan tar mindre plats, säger Mikael.

EXTERN LÄNK: Läs mer om utbudet av bäddsoffor