Inredningstips: lyxig stil med liten budget

En inredning med det där lilla extra behöver inte alltid göra stora hål i plånboken.
Här listar vi inredningsexperten Saras bästa tips för att skapa ett personligt och mer hållbart uttryck i hemmet med en liten budget.

EXTERN LÄNK: Du hittar allt du behöver till ditt vardagsrum på IKEA.se

1. Välj en enklare soffa

Vardagsrummets mittpunkt behöver inte vara påkostad. På IKEA finns det exempelvis en mängd snygga och sköna soffor till en mindre peng.

— Även om du köper en av våra soffor i lägre prisklass kan du fortfarande få en soffa med ett modernt och stilrent uttryck som lyfter fram resten av inredningen. Vi har inte heller tummat på komforten, vilket betyder att du kan få allt från en fjädrande effekt till en omfamnande känsla, beroende på vad du föredrar, säger Sara, Inredare på IKEA, och fortsätter:

– För att förstärka den lyxiga känslan kan du arbeta med textilierna. Du kanske exempelvis väljer en klädsel i bomull från mer hållbara källor eller återvunnen polyester, för att sedan addera kuddar i härlig sammet, säger Sara.

2. Satsa på detaljerna

VIMLE 3-sitssoffa med schäslong, 6995 kr, är mittpunkten i vardagsrummet. RESENSTAD matta, 2795 kr, KRAGSTA satsbord set om 2, 2899 kr, och SVARTNORA golvlampa, 599 kr, kompletterar stilen. BILLY bokhylla med glasdörrar, 1495 kr, ger plats åt alla älskade ting och skapar en elegant stil.

En riktigt schysst matta, vackra gardiner och en mjuk pläd. För att skapa en känsla av lyx är det viktigt att rummet inte känns för naket.

— Möblera upp rummet så att du har fler sittplatser än bara till en person. Häng upp tavlor och foton på väggarna som du gillar — och addera gärna lite växtlighet.

3. Tänk långsiktigt

Om du har en tajt budget kan det vara bra att tänka lite extra kring dina färgval, och exempelvis inte välja en matta eller soffa i den skrikigaste färgen.

Risken är att du tröttnar på den efter några år.

— Det är alltid enklare att byta ett kuddfodral än en hel soffa så satsa hellre på att skapa färgklickar med dina inredningsaccessoarer. Men på IKEA kan du såklart också välja en utbytbar soffklädsel, vilket innebär att du kan byta stil i vardagsrummet, utan att för den sakens skull behöva köpa en helt ny soffa.

4. En touch av naturen

STOCKHOLM 2017 puff, 1295 kr, är en lika delar klassisk som praktisk möbel att ha som komplement. EKET väggmonterad skåpkombination, 1700 kr, skapar extra förvaring utan att ta upp plats.

För att skapa kontrast till de olika textilierna kan du addera naturmaterial, exempelvis blir ett par korgar i rotting eller sjögräs smart förvaring –de ger en livfullhet till rummet och är förnybara vilket är bättre för vår planet.

– Inredningsdetaljer och möbler i naturfiber brukar lyfta det mesta, och de går ofta att få till ett bra pris, säger Sara.

5. Blanda nytt och gammalt

Mixa gärna nyinköpta möbler med arvegods eller secondhand-fynd. Kanske passar exempelvis den där gamla fåtöljen du fick från din morfar perfekt med din nya soffa?

Du kan även fynda secondhand-möbler på alla IKEA varuhus – och också sälja de möbler du inte behöver längre. Bättre för din plånbok – och vår planet.

EXTERN LÄNK: Inspirerad till en ny stil hemma? IKEA har allt du behöver