Trendspaning – så ska ditt vardagsrum se ut 2024

LÖVBACKEN sidobord 77x39 cm 799:- IVAR skåp med dörrar 80x83 cm 1295:- DOMSTEN pall 299:- BILD Modernist 61x91 cm 179:- 

Neutrala nyanser eller färg som poppar.
Under 2024 fortsätter den individuella trenden – där du skapar ditt vardagsrum precis som du vill ha det!

EXTERN LÄNK: Läs mer om vardagsrumsinredning

Vardagsrummet är platsen där det mesta händer. Vi umgås, tittar på en serie, läser en bra bok. Kanske skapar vi också rum för en fika, den där älskade hobbyn eller bäddsoffan som kan husera några extra gäster.

– När man skapar sitt vardagsrum tycker jag att man ska utgå från sina vardagsbehov. Vad är det jag vill ha när jag landar hemma efter en lång arbetsdag. Är det viktigaste en skön soffa att krypa upp i? Vill jag ha plats för alla mina böcker? En liten arbetsplats? säger Petra, inredare på IKEA.

Oavsett hur dina behov ser ut så är förvaringen viktig i vardagsrummet. Att varje sak har sin plats, gärna i öppen eller stängd förvaring, det hjälper till att skapa en känsla av både lugn och rymd.

– Möbler med dubbla funktioner som till exempel en bäddsoffa är ett smart knep. Den ger plats för extra gäster och har samtidigt ofta utrymme för att förvara extra täcken och kuddar, som du vill ha nära till hands, säger Petra.

Har du en bäddsoffa är det extra bra om soffbordet är rullbart, så att det går enkelt att flytta när du ska fälla ut soffan.

TINGBY sidobord med hjul 50×50 cm 399:- MAJSMOTT kuddfodral 50×50 cm 59:- VITKLÖVER påslakanset 199:- KYRRE pall 199:-

Neutrala toner eller poppig färg

Under 2024 färgsätter vi våra vardagsrum helt enligt personlig smak. Kanske gillar du sobra, neutrala och eleganta toner – eller så föredrar du färg som poppar lite extra.

– Det viktigaste med ett vardagsrum är att det känns varmt, personligt och ombonat. För en vilsam och varaktig känsla i ditt vardagsrum så är det fint att använda sig av sobra och lugna färger, men för den som gillar färg finns också alla möjligheter, säger Petra.

– Färg som sticker ut skapar ett hem som känns piggt och glatt. Om du vill känna dig för är det bra att börja med de mindre detaljerna, som en kudde, pläd eller mindre möbel. När du känner dig säkrare är det kanske dags att måla en hel vägg. Rika kulörer som rött, blått och orange är ju till exempel väldigt härliga, säger Petra.

Ett annat tips för att få vardagsrummet att kännas mer ombonat är att blanda material och mönster.

EXTERN LÄNK: Läs mer om vardagsrumsinspiration

Ta gärna hjälp av våra Inredningsdesigner i varuhusen så hjälper de dig gärna med att skapa en fin rumslighet, bra förvaring, textilförslag och gör även en bra belysningsplan för just ditt rum.