Bildspecial: Inspireras av smarta förvaringar i sovrummet

KLEPPSTAD sängstomme 1695:- NYMÅNE vägg-/läslampa 249:- ÄNGSLILJA påslakanset 399:-

Om du tänker förvaring och sovrum går tankarna kanske automatiskt till garderober.
Men det finns många fler sätt för sovrummet att ta hand om allt från stort till smått.
Allt handlar om outnyttjade ytor – som du bara inte tänkt på.
Här är några idéer som gör att du kommer igång!

EXTERN LÄNK: Enkla tips för extra förvaring i sovrummet

Sovrummet ska helst vara svalt och fritt från störningsmoment, så hur går det sistnämnda ihop med förvaring som lätt kan stöka till det?

– Det första steget för att skapa en bra förvaring är att börja titta på vad det är du behöver förvara. Ofta missbedömer vi behovet och tror att vi har färre grejer än vad vi faktiskt har, säger Henrick, sortimentsansvarig för sovrumsmöbler på IKEA Sverige.

När du har fått koll på dina saker är det dags att se vilka dolda utrymmen som sovrummet erbjuder.

– Det finns två viktiga beståndsdelar i alla sovrum – sängen och förvaringen. Sängen är inte bara en av de största möbeldelarna i sovrummet, så naturligtvis vill du att den ska se snygg ut. När det gäller förvaring, tänk alltid på vad det är du behöver förvara i ditt sovrum och överväg inte bara kläder, säger Henrick.

Så här kommer några smarta idéer:

PAX/REINSVOLL garderobskombination 15 400:- HEMMAFIXARE förvaringslåda 199:- YTBERG skåpbelysning 149:-/st

Välj den högsta garderobslösningen du kan få in i rummet, till exempel PAX och för alla de knepiga utrymmen som hörnor, under lutande tak eller trappor finns PLATSA som är ett modulärat förvaringssystem från IKEA som sätter knepiga utrymmen i arbete.

KOMPLEMENT box 308:-/set om 4 KOMPLEMENT utdragbart hyllplan 280:-

Ordning och reda i garderoben är också en fördel. Ta väl hand om dina saker och sortera dem i de här mjuka filtboxarna. De finns i två storlekar – använd dem var för sig, eller kombinera dem för att passa perfekt i lådorna KOMPLEMENT.
För skor kan utdragbara hyllor vara ett smart sätt att skapa ordning – och kunna se allt längst bak i garderoben.

BOAXEL/LAGKAPTEN garderobskombination med bordsskiva, 2770:- BLECKBERGET skrivbordsstol 995:- HEMMAFIXARE förvaringslåda 149:-

Det vägghängda förvaringsssystemet BOAXEL är enkelt att montera och tar hand om alla dina kläder och skor i sovrummet. Dessutom utrustat med bordsskiva och går att kombinera efter tycke, smak och utrymme.

– BOAXEL kan som monteras på vägg och kan anpassas efter alla behov. Här har du gott om plats för läslampor, böcker och andra saker du vill ha nära till hands.

– Lådor med lock som TJILLEVIPS och HEMMAFIXARE är ett bra alternativ för att hålla allt organiserat och dammfritt.

LINDBYN spegel med förvaring 499:- KLYKET krok, hopfällbar, 79:-/3 st KABOMBA LED vägglampa med spegel, dimbar 699:-

En spegel på väggen bidrar till att skapa djup och dynamik i rummet. LINDBYN spegel med förvaring ger dold förvaring för smycken och annat. Hopfällbara krokar som KLYKET kan vikas ut tar bara plats när de används är ett annat smart knep för förvaring i sovrummet.

SKÅDIS Förvaringstavla 199:- SKÅDIS Krokhängare 20:-

När vi ändå är inne på väggförvaring är förvaringstavlan SKÅDIS både prisvärd och går att skräddarsy efter eget behov. Mängder av knappar, hängare, behållare, snoddar och annat gör att du lätt kan skapa en personlig stil i sovrummet. Tavlorna finns i vit och svart.

En annan praktisk förvaringstavla med hylla, behållare, klämmor och krokar är SNICKRA som hjälper dig att hålla ordning på allt från pennor och meddelanden till nycklar och mobiltelefoner – allt på liten yta.

KLEPPSTAD sängstomme 1695:- ÅKREHAMN skummadrass 4295:- FREDVANG sänglåda/avlastningsbord 499:- HEDSÄV kuddfodral 79:-

Men nattduksbordet då, det kan man väl inte trolla bort? Jo, med FREDVANG kan du enkelt få plats med en låda under sängen. Det har rymliga hyllor för böcker och andra småsaker. Perfekt att rulla ut vid sängdags – och rulla tillbaka under sängen på morgonen för att spara golvyta.

När du väl fått ordning på alla prylar har du verkligen förtjänat en god natts sömn. Om du behöver en ny säng men känner dig villrådig kan du boka ett kostnadsfritt möte med sömnexperter på IKEA för personlig rådgivning antingen online eller i varuhuset.

Och när du har fått hem sängen har du möjlighet att sova på saken, bokstavligen. När du köper en madrass på IKEA får du hela 90 dagars bytesrätt. Undersökningar visar att det tar ungefär 28 nätter för kroppen att vänja sig vid en ny madrass. Skulle du inom denna period upptäcka att din nya säng är för mjuk eller för hård, så kan du få byta till en hårdare eller mjukare variant.

– Under våren blir det allt ljusare och så småningom också varmare. Då kan man behöva mörkläggningsgardiner som MAJGULL och kanske byta till svalare täcke och kuddar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för sömnen, säger Oscar.

Vintertäcket måste också ta vägen någonstans. Rulla ihop det tätt i ett fint påslakan som KLYNNETÅG och knyta ihop ändarna. Så har du en stor, fin kudde att luta dig tillbaka på när du kopplar av i sängen. Ytterligare ett smart förvaringstips.

EXTERN LÄNK: Madrasser som får dig att drömma dig bort