Experten: Så får du bästa förvaringen i badrummet

ENHET Bänkskåp med 2 lådor, vit 60x42x60 cm 989:- ENHET väggstomme med hyllplan 449:-/st ENHET snurrhylla 79:-

Handdukar som ligger på golvet och schampoflaskor som står och balanserar på duschblandaren – så ser det ut i badrummen i många svenska hem utan att det skulle behöva göra det.
Att få till bra förvaring i badrummet är faktiskt lättare än många tror.
Vi har pratat med en expert som ger de bästa tipsen.

EXTERN LÄNK: Läs mer om förvaringslösningar för badrummet

När man planerar badrummet så är det vanligt att man underskattar behovet av förvaring. Henrik är sortimentsansvarig för badrum på IKEA Sverige. Han berättar att det är det vanligaste misstaget man gör i de flesta rum i hemmet. Badrummet är ofta litet, så här blir det extra påtagligt. 

– Har man till exempel möjlighet att ha två högskåp i stället för ett är mitt råd att man ska satsa på det. Även om det känns onödigt i stunden så är det fantastiskt att ha förvaring i ett badrum, och kunna stänga om det.

Dolda och öppna förvaringslösningar

Hos IKEA finns bland annat möbelserierna ENHET och GODMORGON, där man kan kombinera olika typer av dolda och öppna förvaringslösningar som du med fördel kombinerar och på så sätt ser till att det blir ordning och reda bland accessoarerna i badrummet. 

NISSAFORS rullvagn, svart 399:- ENHET högskåp med 4 hyllplan, vit 30x30x180 cm 1000:-

– ENHET är den familj där vi har det genomgående. Det finns även en hel rad av ytterligare produkter som passar perfekt för ENHET. Insatser med lådor, krokar, behållare och så vidare som är framtagna för att passa ihop med serien. ENHET finns även i kökssortimentet och alla delar är godkända för användning i badrummet.

Kan vi addera att ENHET finns även på kök och att alla artiklar i serien är ”bathroom approved” vilket möjliggör att använda samtliga artiklar i serien när man planerar sitt badrum?

Ett vanligt problem när man gör om i badrummet är att man är rädd för att borra i väggarna. Kaklet kan spricka, eller så förstör man våtrumsspärren. På senare tid har det skett väldigt stor utveckling när det gäller produkter som man bara trycker fast på väggen utan att behöva borra och skruva. Hos IKEA finns serierna KROKFJORDEN och TISKEN som har ett stort antal produkter som du bara behöver trycka upp på väggen. 

– Man gör rent kaklet och trycker upp dem så att det bildas ett vakuum bakom. Varje krok klarar tre kilo, så det är bara att lasta på, säger Henrik och fortsätter:

– Vill du slippa att schampoflaskan står och balanserar på blandaren så skulle jag rekommendera VOXNAN eller BROGRUND duschhylla, som är en smart korg som man fäster på stången i duschen. 

Planeringshjälp för badrum

Att helt själv planera sitt badrum kan vara svårt för den som inte är van. IKEA har sedan länge erbjudit kostnadsfri planering för kök, där man kan sitta ner med kunniga säljare och rita upp köket i ett planeringsprogram. Nu finns samma upplägg för badrummet. Många har god hjälp av att sitta ner tillsammans med en badrumssäljare i 45 minuter för att utreda hur man optimerar badrummet. Tjänsten finns både online, där du har ett möte med en säljare över skärmen och på plats i varuhusen.

– Där går vi igenom och gör en ordentlig behovsanalys och kikar på sortimentet tillsammans, säger Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om förvaringslösningar för badrummet