Experten – så sover du bättre

PAX REINSVOLL garderobskombination 15400:- STRANDMON öronlappsfåtölj 2695:-

Har du svårt att somna? Eller sover du oroligt om nätterna?
Oavsett vilken typ av sömnproblem du har är det viktigt att du skapar rätt förutsättningar för en god sömn – och steg ett är att ge ditt sovrum lite extra kärlek.

Extern länk: Läs mer om inredning till sovrummet

Att sova är lika viktigt som att äta, och precis som vi behöver införskaffa mat för att bli mätta måste vi skapa en bra sovmiljö för att få en god natts sömn. När du inreder ditt sovrum finns det en rad olika saker att tänka på för att få bättre sömnkvalitet.

Hitta balansen

Har dina plagg och prylar en tendens att hamna överallt förutom på sina utsedda förvaringsplatser? När det gäller inredningen i sovrummet är det viktigt att hålla det enkelt och att inte låta det bli för rörigt. Ett städat och harmoniskt rum är mycket lättare att komma till ro i.

– På grund av otillräckligt förvaringsutrymme i andra delar av hemmet tar många med sig saker till sovrummet som de inte kan hitta plats för i resten av hemmet, vilket resulterar i rörigt utrymme. Eftersom sovrum ofta är ett mindre rum hemma är det en bra idé att maximera förvaringen. Vi har alla någon hörna som inte används eftersom vi har svårt att hitta några möbler som passar, som vid lutande tak, trappa eller över sängen. PLATSA är ett av våra modulära förvaringssystem som sätter knepiga utrymmen i arbete, förklarar Henrick, sortimentsansvarig sovrumsmöbler IKEA Sverige.

– Glöm inte heller utrymmet under sängen! Det är perfekt för förvaring av extra linne eller säsongskläder. Du kanske blir förvånad över hur mycket du får plats där, tillägger han.

Mörklägg rummet

Förutom att hålla sovrummet städat och organiserat är det viktigt att stänga ute ljuset under de timmar du sover för att få den bästa sömnen. Mörkläggande gardiner och rullgardiner blockerar inte bara vårljuset utan även ljus från exempelvis gatlyktor.

– För att fortfarande kunna släppa in det efterlängtade vårljuset rekommenderar jag att du använder dig av två- eller trelagersprincipen för gardinerna. Ett lager som fungerar mörkläggande och ett eller två lager som kan fungera som insynsskydd samt skapa den stil du önskar. FYRTUR mörkläggande rullgardiner från IKEA gör rummet helt mörkt och har dessutom en fjärrkontroll som gör att de dras ner – eller upp – utan att du behöver lämna din säng, säger Oscar, sortimentsansvarig sängar på IKEA Sverige

– En annan sak att tänka på är att varmt ljust är att föredra framför kallt när du ska somna. En dimbar ljuskälla där du kan ändra ljusfärgen är därför en bra investering.

Rätt temperatur

Det blir inte bara ljusare ute när våren kommer, utan även varmare. När temperaturen stiger utomhus är det bra att se till att du inte blir för varm om nätterna. Exempelvis kan det vara en god idé att byta till svalare täcken och kuddar.

– För att få ett behagligt inomhusklimat kan det också vara bra att investera i en luftvärmepump. Med en luftvärmepump från IKEA kan du – utan att lämna sängen – ställa in den temperatur du vill ha i sovrummet via appen, säger Oscar.

IDANÄS sängstomme med förvaring 7495:- TANNISBY matta 160×230 cm 2995:- ÄNGSLILJA påslakanset 240×220/50×60 cm 399:-

Komfort framför allt

Det går såklart inte att prata om sömn utan att också prata om sängar. Att ha en skön säng av god kvalitet – som passar din kropp och sovstil – är en förutsättning för att sova bra.

– Det första du ska fråga dig om du står inför inköp av en ny säng är hur du sover. Mest på rygg, på mage eller på sidan? Delar du sängen med någon; en partner eller kanske barn? Hur mycket du väger spelar också in. Har du koll på detta har du tagit ett bra första steg mot att hitta den perfekta sängen, säger Oscar.

I nästa steg kan det vara bra att ta hjälp av Komfortguiden på IKEA.se och det finns också möjlighet att boka tid med en sömnexpert, antingen i ett IKEA varuhus eller på IKEA.se

– Med utgångspunkt i den information du ger så kan våra sömnexperter hjälpa till att hitta de bästa alternativen. Hos IKEA hittar du ett stort utbud av sängar för alla olika sorters behov och olika åldrar. Från det stora sortimentet av barnsängar med inbyggd förvaring till kontinentalsängar med lyxig hotellkänsla, säger Oscar.

– Med vår Sov på saken-garanti kan du prova sängen hemma i lugn och ro. Det kan ta några veckor innan kroppen vänjer sig vid en ny madrass och därför är det viktigt att ge det lite tid. Är du inte nöjd får du byta madrass inom 90 dagar. 

Extern länk: Läs mer om inredning till sovrummet