Så inreder du sovrummet för den bästa sömnen

PAX REINSVOLL garderobskombination 13320:- STRANDMON öronlappsfåtölj 2495:-

Sömnen är den enskilda faktor som påverkar oss allra mest. Hur bra du sover påverkar både ditt fysiska och psykiska mående mer än du tror. För en god sömn krävs det att du har rätt förutsättningar. Vi har pratat med en sovrumsexpert på IKEA om vad du ska tänka på när du inreder sovrummet.

EXTERN LÄNK: Läs mer om inredning till sovrummet

Sovrummet kan kallas det viktigaste rummet i hemmet. Hur vi sover påverkar precis allt annat i våra liv. Från hur väl vi presterar på jobbet till hur kul vi har tillsammans med barnen. När du inreder sovrummet finns det en rad olika saker du kan tänka på, som gör att du sover skönare om nätterna. 

Ljuset

Under årets ljusare månader känner vi oss överlag piggare, men för att få den bästa sömnen är det viktigt att stänga ute ljuset under de timmar vi sover. 

– Under våren och försommaren blir det ju allt ljusare och så småningom också varmare. Det gör att man för att skapa de bästa möjligheterna för en god sömn kan behöva addera mörkläggningsgardiner och kanske byta till svalare täcke och kuddar, säger Oscar, Sortimentansvarig sängar på IKEA Sverige.

Sängen

IDANÄS sängstomme med förvaring 5995:- TANNISBY matta 160×230 cm 2995:- ÄNGSLILJA påslakanset 240×220/50×60 cm 329:-

Sängen är den möbel du med säkerhet spenderar flest av dygnets timmar i. En bra säng som ger dig bra sömn ger också förutsättningar för att resten av dygnet ska kännas behagligt.

– En viktig del i att hitta rätt säng, är att ta reda på hur du egentligen sover. Ligger du för det mesta på sidan eller mage? Eller sover du kanske helst på rygg? Delar du säng med någon eller sover du ensam? Om du är varm eller sval av dig spelar också roll när du väljer vilket innehåll madrassen ska ha samt att det är viktigt att tänka på att rätt kudde också påverkar den totala komforten i stor utsträckning, säger Oscar och fortsätter:

Hos IKEA hittar du ett stort utbud av sängar för alla olika sorters behov och olika åldrar. Från det stora sortimentet av barnsängar med inbyggd förvaring till kontinentalsängar med lyxig hotellkänsla. En av de mest populära just nu är SKOTTERUD, som ger stöd på rätt ställen med hjälp av individuellt inkapslade pocketresårer som tack vare att de rör sig oberoende av varandra följer din kropp precist. SKOTTERUD ger lätt möjligheten att skapa en personlig säng genom att denna resårbotten passar ihop med ett stort utbud av sängben och huvudgavlar i olika storlekar och stilar.

– Också materialen är särskilt viktiga när det gäller det vi har närmast huden, som sängkläderna till exempel. Nu ser vi mycket linne och lyocell, självklart producerat på mer hållbart vis, säger Oscar, Sortimentsansvarig Sängar på IKEA Sverige.

Det smarta sovrummet

Oscar berättar också att det har blivit allt mer vanligt att utrusta sovrummet med smarta produkter, både för en skönare sömn och ett härligare uppvaknande. 

– Genom att koppla samman smarta lampor, högtalare och rullgardiner med en timer kan du få ett mycket mjukare och trevligare uppvaknande på morgonen. Du kan exempelvis välja att rullgardinerna långsamt ska åka upp en viss tid, samtidigt som radion eller din favoritmusik spelas ur högtalarna. På samma gång kanske även en varm ljuskälla varsamt lyser upp rummet, lite som en andra soluppgång. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om inredning till sovrummet