Miniköken som känns stora

ENHET bänkstomme 599:- TILLREDA microvågsugn 1095:- MATTRADITION köksfläkt 2995:-

Att du inte har plats för ett stort kök ska inte behöva gå ut över din matlagning. Med hjälp av smarta lösningar kan du få ett kök som känns stort fast det tar väldigt liten plats.
Här tipsar köksexperten om de bästa knepen.

EXTERN LÄNK: Läs mer om smarta kökslösningar

Bara för att man har ett mindre utrymme behöver inte behoven vara mindre. Både i den lilla studentlägenheten eller sommartorpet kan lusten att laga mat vara lika stor som i den väl tilltagna villan. Med hjälp av innovativa och smarta funktioner kan man bygga ett modernt kök som ger dig allt du behöver och där du varken behöver tumma på design eller funktion.  

Christopher är sortimentsspecialist när det gäller kök på IKEA. Han rekommenderar att bygga på höjden och att låta kastruller, pannor och redskap hänga på en krok direkt på väggen. I kombination med öppna hyllplan blir hängande förvaring ett bra alternativ till stora överskåp, som ofta tar upp för mycket rymd i ett litet köksutrymme.

– Kökssystemet ENHET har många bra alternativ och smarta lösningar, bland annat inbyggda redskapsskenor i de öppna väggskåpsstommarna som bidrar till ett luftigare intryck i trånga eller små utrymmen. Det är också ett prisvärt kök som går enkelt och snabbt att planera. Tack vare det nya klicksystemet kan du dessutom montera köket utan verktyg, säger han och fortsätter: 

– Grunda bänkskåp är en smart lösning till ett litet kök. På så sätt skapar du genast mer luft, utan att för den sakens skull ge avkall på “smartness” och funktionalitet. I skåpen kan du sedan ha lådor i lådor för att på så sätt maximera förvaringsmöjligheterna. 

Mobila lösningar

På IKEA finns även mobila köksöar, rullvagnar och liknande. Dessa menar Christopher också är perfekta komplement till de köksytor som redan finns. 

– En mobil köksö kan du rulla in vid behov, exempelvis om du har bjudit in en vän för att laga mat tillsammans eller när du ska laga mat till många. Då finns det plötsligt mer utrymme för att förbereda inför lunchen eller middagen. När du sedan vill ha lite mer plats igen är det bara att ställa köksön åt sidan. 

SUNNERSTA är ett exempel på ett mobilt kök som kan användas i en liten bostad, eller som ett temporärt kök medan du renoverar. I serien finns även krokar, skenor och behållare som hjälper dig med förvaringen till ett bra pris.

Effektiva vitvaror

Även när det kommer till vitvaror kan det vara bra att tänka effektivt när man planerar det lilla köket

– Ett tips är att välja en spishäll med bara två plattor – vips får du 20-30 centimeter mer bänkyta. Du kan sedan komplettera den mindre hällen med TILLREDA portabel spishäll från IKEA, som kan tas fram vid behov, säger Christopher.

EXTERN LÄNK: Läs mer om smarta kökslösningar