Så får du ordning i vardagsrumskaoset

Har röran i vardagsrummet gått överstyr?
Alla som har barn vet hur svårt det kan vara att hålla ordning hemma.
Lösningen är att satsa på smart möblering och bra förvaring.

EXTERN LÄNK: Soffor, förvaring och mer – IKEA har allt för ett ordnat vardagsrum

Om du har små barn kan du nog känna igen dig i att det som skulle vara en härlig plats för umgänge och vila, snabbt belamras av leksaker, böcker, kritor och kanske några högar av tvätt som ska vikas.

För att få ordning i vardagsrumskaoset är nyckeln öppen, stängd och dold förvaring.

– Vi förvarar gärna barnens leksaker i deras rum, men de vill ju vara där vi är – så varför inte fixa lite fiffig förvaring för deras favoritprylar i vardagsrummet istället? Se också gärna till att de själva kan hämta det de vill leka med, exempelvis genom att förvara leksakerna på ett litet avlastningsbord, säger Mikael, Sortimentsansvarig soffor på IKEA.

Ett blickfång

Bakom glasdörrarna i HAVSTA kan du placera sådant som du vill visa. Med DRÖNA låda, 39, och GLIS låda med lock, 20 kr/3 st, är det enkelt att gömma undan sådant som är bra att ha men inte lika fint att se på, som pyssel och färgkritor. FLÅDIS korg i sjögräs, 69 kr, är också bra för de där sakerna som lätt hamnar överallt.

Ett vitrinskåp i vardagsrummet är både vackert och praktiskt. Införskaffa gärna ett där den undre delen av skåpet har dörrar i trä, istället för glas.

Där kan du få plats med allt från barnböcker till små lådor med olika pysselsaker.

– Bakom glasdörrarna kan du sedan skapa tjusiga stilleben av dina mest älskade saker. Då blir skåpet ett blickfång, samtidigt som det sväljer de grejer som du inte vill ska ligga framme, säger Sara, Inredare på IKEA.

“Allt ska inte gömmas undan”

3-sitssoffan GRÖNLID med schäslong, 7340 kr, har inbyggd förvaring för exempelvis spel, extrakuddar och annat som du inte vill ha framme hela tiden. AINA kuddfodral, 79 kr, är i linne med dekorativa knytband på baksidan. Pläden ODDRUN, 99 kr, och mattan LOHALS, 1295, skapar den ombonade stilen.

Många av dagens soffor har smarta förvaringslösningar. Bland annat har flera av soffserierna från IKEA schäslonger med inbyggd förvaring, där du kan lägga allt från tonåringarnas dataspel till dina träningsredskap.

– Sedan kan jag tycka att det är snyggt att lägga yogamattan och några hantlar i en stor korg av rotting eller sjögräs. Allt ska ju inte gömmas undan, säger Sara.

En förvaringstavla

Alla sladdar och kablar som ligger framme är en annan sak som bidrar till ett rörigt helhetsintryck. Därför kan det vara bra att tänka till lite kring hur du ska gömma dem på bästa sätt.

– Många av våra nya soffor har en funktion som innebär att du kan fästa upp kablarna på ett snyggt sätt. Du kan också välja att förvara dem i lådor under soffan, förklarar Mikael.

– Då vill jag också tipsa om att spika upp förvaringstavlan SKÅDIS från IKEA bredvid soffan. På den kan du snurra upp dina sladdar på krokar och även förvara fjärrkontroller och andra småsaker som bara ligger på soffbordet annars, tillägger Sara.

EXTERN LÄNK: Redo för att skapa ordning i kaoset? Här finns allt du behöver

Boka din egen inredningsdesigner på IKEA.se

IKEA inredningsdesigner som du kan träffa för en inredningskonsultation, både på varuhus och på IKEA.se, hjälper dig analysera dina behov efter din stil, utrymme och budget.

Ni pratar om produkter, färger, material, möblering, förvaring, textilier, belysning och hur du kan leva ett mer hållbart liv hemma.
Om du vill ha mer hjälp efter ditt första möte kan du boka Komplett planering. Här går din Inredningsdesigner på djupet och sammanställer ett komplett inredningsförslag.

Du får moodboard med färger, planritning med mått, 3D-ritningar, belysningsplan, produktöversikt och inköpslista

Hämta själv eller hemleverans?

IKEA har många olika leveransalternativ, välj om du vill hämta själv eller få hemleverans.

Om du har köpt många tunga möbler kanske det är skönt att boka hemkörning direkt till dörren. Samtidigt som ett litet paket är enkelt att hämta själv hos ett ombud.

IKEA erbjuder allt från snabb frakt på 48 timmar till Click & collect drive thru och postpaket. Välj det leveransalternativ som passar dig bäst!

EXTERN LÄNK: IKEA erbjuder en mängd olika servicetjänster. Här kan du se hela utbudet