Inredaren: Så får du ny inspiration till köket

Köket är en plats där vi äter, umgås – och skapar härliga minnen från familjelivet eller med kompisgänget.
Kanske är det dags att uppgradera ditt kök?
Här delar inredaren Sara med sig av sina bästa tips för hur du får inspiration till ett personligt och modernt kök.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver till ditt kök hittar du här

Den där middagen med kompisar som övergick i spontandans på stolarna, första daten med din partner eller vardagsmiddagar med falukorv och makaroner och utspilld mjölk på golvet. Köket är en plats där vi spenderar mycket av vår tid och en plats där vi skapar många minnen. Därför är det också viktigt att ha ett kök som du trivs i.

Men hur hittar man inspiration till sitt kök? Sara, inredare på IKEA menar att det enklaste är att gå till dig själv och fundera över vad du gillar. Ge köket en personlighet och låt det spegla dig och dina sidor.

Men hur gör man det personligt då? Det första steget kan vara att skapa öppen förvaring.

– I ett minimalistiskt kök är det svårt att visa vem du är. Ju mer stängd förvaring du har, desto mindre personligt blir det, säger Sara.

Ta istället bort en skåplucka eller kanske alla överskåp och skaffa öppna hyllor i stället och visa upp ditt vintageporslin eller din favoritskål inköpt på en marknad i Marrakesh som bara är så du.

Knalliga färger eller sobra mörka träslag?

SINNARP lådfront, 429 kr, har här fått bronsfärgade handtag – NYDALA, 79 kr/2 st. HASSLARP dörr, 699 kr, har fiskbensmönstrad ekfanér som blir en unik accent i ditt kök. Pricket över i blir induktionshällen FÖRDELAKTIG med integrerar köksfläkt, 16294 kr (översta bilden).

Ett annat sätt att hitta inspiration är att se till dina favoritfärger.

Ett kök behöver inte vara vitt. Kanske vill du ha ett knalligt kök i rosa eller turkost, eller så väljer du mörka och lugna träslag som i HASSLARP med sina fina trädetaljer och hantverkskänsla.

Genom att matcha färg och materialval med vad du själv gillar och hur det ser ut i övrigt i ditt hem är det lätt att hitta den personliga stilen.

Är du en modig och utåtriktad person? Då kanske du ska mixa färg på luckor och skåp.

Anpassa möblerna efter dina behov

Ett personlig kök är ju också ett kök som funkar med dina behov och de som ska umgås där. Och om du vill uppdatera ditt kök men inte göra en hel renovering är ett enkelt sätt att få en ny känsla i rummet med nya möbler.

Återigen kan du gå efter vad du själv tycker om och har för behov. Är ni en familj som är olika stor varannan vecka kanske ett utdragbart bord som kan anpassas efter hur många ni är kan vara något.

Om du ofta har vänner över (när läget tillåter det) eller om ni lagar mycket mat tillsammans i familjen är en köksö oslagbar att umgås kring samtidigt som maten lagas.

Med flexibla kökssystemet METOD kan du skapa en köksö som passar dig och ditt rum. Skåpen finns nämligen i olika djup. DALFRED barpall med anpassningsbar sitthöjd är perfekt att komplettera köksön med så att både stora och små kan slå sig ner.

Om du inte har plats för en stor köksö kan du välja ett smart rullbord eller små flyttbara köksöar, som STENSTORP eller TORNVIKEN, som är perfekta för avlastning, förvaring eller som extra små mingelytor.

EXTERN LÄNK: Redo för ett nytt kök? Resan börjar på IKEA.se

IKEA kökstjänster

Vill du ha hjälp att planera ditt kök? Köksspecialisterna på IKEA kan hjälpa dig planera ditt drömkök.

Du kan även få hjälp med allt från mätning till installation. Vill du hellre planera själv?

Då kan du testa planeringsverktygen för kök som du hittar på IKEA.se.