Så inreder du badrummet på det smartaste sättet

GODMORGON/ TOLKEN / TÖRNVIKEN kommod med tvättställ och blandare 4640:- GODMORGON Kommod med 2 lådor, Kasjön vit 80x47x58 cm 2495:- GODMORGON Låda med fack, rökfärgat32x28x10 cm 149:-

Badrummet är det rum i hemmet där det är allra viktigast att det är harmoni, samtidigt som det måste fungera i den dagliga logistiken.
Men hur inreder man egentligen badrummet på det smartaste sättet?

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du inreder ditt badrum på smartaste sättet

Det är inte alltid vi tänker på hur centralt badrummet är i våra hem. Samtidigt som det är där vi vill vara för oss själva så är det badrummet vi delar allra mest med de övriga i hushållet, och inte kan dölja för gäster som kommer på besök. Henrik är sortimentsansvarig för badrum på IKEA Sverige. Han säger att innan man gör om i sitt badrum bör man börja med att göra en rejäl behovsanalys och att fundera över hur många som kommer att använda det och vilka tider på dygnet kommer det att användas. 

– Finns det möjlighet och utrymme kan det till exempel vara bra att ha två tvättställsblandare, det kan göra att man undviker mycket frustration på morgonen och kvällen när det kan vara många som ska borsta tänderna vid samma tid. Har man ytan är det inte krångligare att sätta in två än en.

Många vill ha hotellkänsla

Henrik berättar att många drömmer om en hotellkänsla när de gör om i sina badrum. De vill helt enkelt ha det lättstädat, rent och snyggt. Samtidigt vill de att badrummet ska vara en plats där man kan återhämta sig och njuta av lugnet.  

– Det kan vara det enda rummet man har hemma där man kan stänga om sig och låsa för att inte bli störd. För att man ska kunna få det här lugnet så kan det finnas en lång radda saker i badrummet som man kanske inte vill se, säger han och fortsätter:

– Jag brukar rekommendera en kombination av dold och öppen förvaring där man kan visa upp accessoarerna och det som ger själ och personlighet till ett badrum.

Han berättar att IKEA har en möbelserie som heter GODMORGON som finns i många olika stiluttryck. GODMORGON har massivt trä i lådorna, mjukstängande lådor och dörrar, samt en stor mängd öppna och stängda förvaringslösningar. Dessa går att få i olika färger och går att kombinera med en bänkskiva. 

”Kvalitet lönar sig i längden”

Badrummet är en miljö i hemmet där inredningen är extra utsatt. Det gäller helt enkelt att välja en inredning som som står emot fuktighet och slitage bra. 

– Hur litet ingrepp man än gör i våtrum är det förenat med en kostnad, och det är ett jobb man inte vill göra om efter två år. Att välja möbler med bra kvalitet lönar sig i längden. Möbelserierna GODMORGON och ENHET samt duschblandare, tvättställsblandare, duschdörrar och tvättställ kommer med tio års produktgaranti, säger Henrik.

OPPEJEN Duschvägg, glas84x199 cm 1395:- HEMNES Bänk, vit 83 cm 699:- GODMORGON Högskåp, Kasjön vit 40x32x192 cm 2495:-

En annan enkel sak man kan göra för att förbättra känslan i badrummet är att byta ut duschdraperiet mot duschväggar. Då finns det många olika kombinationer som man kan göra. Duschväggarna kan kombineras med ett draperi eller en duschdörr. För den som vill skapa lite mer utrymme i badrummet kan det vara en bra idé att satsa på två duschdörrar, som man kan vika in när duschen inte används. 

– Våra duschdörrar, OPPEJEN, är 200 cm höga vilket minskar risken att vatten stänker ut från duschutrymmet. De är gjorda av 6 mm tjockt härdat glas och OPPEJEN har 10 års garanti, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur du inreder ditt badrum på smartaste sättet