Så får du plats med alla prylarna i köket

Du ska precis lägga i de sista ingredienserna i grytan, men du hittar varken rivjärnet eller vitlökspressen.
Samtidigt kokar pastan medan en av de yngsta medlemmarna i familjen drar i ditt byxben.
Satsa på maximerad förvaring – och skapa ett stressfritt kök.

EXTERN LÄNK: Här hittar du allt för ditt kök

Förvaring är problem som många brottas med, speciellt i köket. Vem har inte en skrotlåda i köket som är fylld av saker som inte har något hem?

Men det går att få ordning på alla prylar. Du kan dessutom gömma undan både knivar och andra ömtåliga saker utan att du behöver tumma på utrymmet i köket.

– Vi hjälper våra kunder att maximera sin förvaring. Med kökssystemet METOD från IKEA har du en uppsjö av möjligheter när du ska designa ditt kök. Du kan själv välja antalet lådor och ha innerlådor i lådorna. I de gömda innerlådorna kan du ha finare bestick som du inte använder så ofta – eller godisgömman, säger Carolin, sortimentsansvarig kök på IKEA Sverige.

Hon berättar att det är många som inte vet vad man har längst in i sina köksskåp och att det många gånger är svårt att hitta det man söker. Med hjälp av METOD kan du bygga vackra lösningar med fina snickeridetaljer som både skapar ordning och stil.

– I ett traditionellt kök är det väldigt fint med fristående vitrinlösningar där du kan visa upp ditt favoritporslin. Oavsett om du föredrar en traditionell, minimalistisk, modern stil – eller om du vill ha något mittemellan – har METOD något för alla, säger Carolin.

Lösningar för att maximera förvaringen

TORNVIKEN köksö, 2995 kr, ger gott om plats för förvaring, men även yta att arbeta på eller umgås kring. KONCIS ugnsform med galler i rostfritt stål, 149 kr, förvandlar vem som helst till en mästerkock. TORNVIKEN vinhylla, 549, skapar enkelt förvaring för dina vinflaskor och är en del av flera komplement till ditt kök.

IKEA TORNVIKEN har vita hyllor samt en löstagbar kryssinsats som gör att du kan använda den som vinställ, en hylla för kokböcker – eller förvaringslådor. Du kan även hänga upp dina redskap på en stång i närheten av spisen för att göra matlagningen ännu smidigare.

– Alla har olika behov och det är inte enkelt att veta vart man ska börja. Det handlar inte bara om drömmar utan även om ekonomi och behov. Du kanske har ett fungerande kök, men behöver hjälp med förvaring? Vi har till exempel flera lösningar för att maximera förvaringen på insidan av skåpen, säger Christopher, sortimentsspecialist på IKEA Sverige.

Han tipsar om ett enkelt och effektivt knep för alla som har ett knepigt hörn i köket.

– Med hjälp av en praktisk hörnskåpskarusell får du mer förvaring för till exempel kaffe, bakingredienser eller din favoritpasta, säger han.

Skapa en enhetlig stil

Idag har allt fler hem öppna planlösningar där kök och vardagsrum delar yta. Carolin berättar att det är många som vill skapa en enhetlig stil i rummet.

– Det finns massor av tillval för att lugna ner miljön. Du kan till exempel integrera dina vitvaror bakom skåpsluckor eller välja en induktionshäll med inbyggd fläkt för att inte behöva ha en synlig fläktkåpa i köket, säger hon.

Diskhon är en nödvändig detalj som många glömmer, men som är en synlig del av köket oavsett om du har valt öppen eller stängd förvaring.

HAVSEN har en synlig front och passar perfekt i traditionella kök, men även i en köksö. Den är dessutom enkel att rengöra eftersom den är gjord i keramik. På IKEA hittar du hoar och bänkskivor i olika material och vi hjälper dig gärna att hitta rätt produkt som passar dig – och dina behov bäst, säger Carolin.

EXTERN LÄNK: Planera ditt nya kök här

Så här bokar du planeringshjälp

IKEA köksspecialister hjälper dig med din köksplanering, utifrån dina behov och drömmar, och ger ett färdigt förslag på kökslösning. Boka ett planeringsmöte redan idag – online eller i varuhus.

Efter mötet får du ett färdigt förslag med 3D-ritning och produktlista. Planeringstiden kan variera beroende på storlek på projektet och utifrån hur långt du har kommit i din köksplanering.

Om onlinemötet

Mötet sker via teams och du kan följa allt som händer under köksplaneringen. Du får se inspiration, material och olika kökslösningar.

Tänk på att ladda ner teamsappen i god tid innan mötet.

Planera själv i planeringsverktyget på IKEA.se

Du kan också använda planeringsverktyget IKEA home planner på IKEA.se för att rita och planera ditt kök, matplats (eller arbetsplats för den delen). Den fungerar på både Mac och PC men inte på mobila enheter som telefoner eller surfplattor.
När du sparar din ritning lagras den på en IKEA server, och blir tillgänglig i alla datorer med internetuppkoppling.