Nya trenden: Nu vill alla ha ett smart sovrum

Smarta produkter som samarbetar för att göra sovrummet till en lyxig oas för sömn och avkoppling.
Låter det som science fiction? Det är det inte.
Nu väljer allt fler att förbättra sina sovrums IQ.

EXTERN LÄNK Hitta inspiration till sovrummet här

Ett alarm som tjuter ilsket och sedan de där stapplande stegen bort mot fönstret för att dra upp rullgardinen och släppa in morgonljuset. Sättet många av oss vaknar på är inte alltid en behaglig upplevelse – snarare något av en chock för systemet. Därför är det inte konstigt att vi i allt större utsträckning väljer att ta in smarta produkter i sovrummet.

– Genom att koppla samman smarta lampor, högtalare och rullgardiner med en timer kan du få ett mycket mjukare och trevligare uppvaknande på morgonen. Du kan exempelvis välja att rullgardinerna långsamt ska åka upp en viss tid, samtidigt som radion eller din favoritmusik spelas ur högtalarna. På samma gång kanske även en varm ljuskälla varsamt lyser upp rummet, lite som en andra soluppgång, säger Leo, Sortimentsansvarig för smart home på IKEA.

I DUNVIK kontinentalsäng, 8745 kr, och NATTJASMIN påslakanset, 499 kr, sover du gott. SYMFONISK bordslampa med högtalare, 1995, och TRÅDFRI gateway för styrning av smart belysning, 299, (översta bilden) ger dig smarta lösningar med högtalare och lampa i ett som du enkelt styr via din mobil eller surfplatta.

Renar luften

Det senaste tillskottet till IKEA smarta produkter är luftrenare, som även de kan synkas med en timer.

– Du kan exempelvis ställa in att din luftrenare sätts igång några timmar innan du planerar att gå och lägga dig – på så vis kan du andas ren luft under natten. Det handlar inte bara om att rena luften från exempelvis smuts och avgaser, utan också från pollen och partiklar från husdjur. En luftrenare filtrerar även damm, vilket gör att du inte behöver dammtorka och dammsuga lika ofta.

Teknik för alla

KNIXHULT taklampa, 549 kr, är handgjord i bambu. Genom att använda bambu som annars kasseras tar man vara på mer än dubbelt så mycket av plantan och miljöavtrycket blir mindre. TRÅDFRI, 249 kr, är en dimmbar ljuskälla med fjärrkontroll så att du slipper gå upp för att släcka lampan.

Tycker du att det låter fantastiskt med ett smart sovrum – men också lite komplicerat? Enligt Leo är det en vanlig missuppfattning att det är svårt att installera den här typen av teknik.

– Du kan enkelt styra alla dina enheter med fjärrkontroller, men genom att addera en TRÅDFRI gateway kan du styra ditt hem med en app till din telefon. Där kan du förinställa scener, ställa timers och även använda röststyrning. Du behöver alltså inte hålla på med massor av sladdar och kontakter för att få det hela att fungera, säger han och tillägger:

– Syftet med IKEA home smart är att göra den här typen av teknik tillgänglig för alla. Vi vill att den ska vara enkel, prisvärd och användbar i vardagen.

EXTERN LÄNK Här hittar du hela sortimentet inom IKEA home smart