Så maxar du julmyset i köket

BODARP dörr 60x80 cm 529:- RÖNNINGE barpall 63 cm 895:- FINSMAKARE väggmonterad köksfläkt 70 cm 5 995:-

Bjällerklang och doft av glögg, levande ljus och klappar under granen.
Äntligen snart jul – med härligt stök i köket och många gäster på ingång.
Här är bästa tipsen för hur du maxar myset för många i jul!

EXTERN LÄNK: Läs mer om tips och idéer inför jul

Julen är på många sätt en myllrande högtid – full av dofter, pynt, mat och kanske också gäster. Alldeles oavsett om du bor stort eller litet, har plats för många eller ej, så finns det knep som gör att alla kan känna sig välkomna.

– Om du inte har möjlighet att ha ett stort matbord framme året runt, i kök eller vardagsrum, så är ett bra tips att ha ett klaffbord som sideboard. Det kan stå hopfällt för det mesta och blir en bra yta för växter, fina ting eller böcker. När det är dags för många gäster flyttar du bara ut det i rummet, fäller enkelt ut klaffarna, så har du en massa extra sittplatser, säger Petra, som är inredare på IKEA.

Frigöra golvyta

För att skapa en luftigare känsla är det också bra att frigöra så mycket golvyta som möjligt.

– Istället för en stor gran kan du sätta några tallkvistar i en fin vas eller placera härliga gröna slingor runt dörrkarmarna, säger Petra.

Stapelbara pallar eller klaffstolar som kan hängas på väggen ger också utrymme för många gäster, samtidigt som de enkelt kan plockas undan när de inte används.

– Använder du pallar eller stolar är det fint att lägga en kudde eller filt på, för lite extra omtanke om gästen och en högre mysfaktor, säger Petra.

GLADELIG tallrik 249:-/4 st IVRIG glas 29:- IKEA 365+ bestick, rostfritt stål 24 delar, 299:- SMÅÄTA skärbräda, 72×28 cm 279:-

Dukning ton i ton

Ska du och gästerna hålla till i köket är det fint att matcha dukning med stil på luckor och skåp.

– Om du har ett mer modernt och skandinaviskt kök i stil med BODARP är det vackert att hålla sig i samma färgskala och duka ton i ton. Grönt är en otroligt vacker färg och den ger dessutom värme och julkänsla till din dukning, säger Petra.

– Den gröna dukningen passar också väldigt bra att behålla till nyår, om du vill. Tona ner det röda om du haft sådana inslag och addera lite mer glitter, säger Petra.

EXTERN LÄNK: Hitta det perfekta köket till dig

BODARP dörr, 40×100 cm 499:- DALFRED barpall 63-74 cm 495:- SÄLJAN bänkskiva 246×3,8 cm 799:-/2,46 m

Gör en höstrensning

– De största frustrationerna i köket är oftast att man har för lite arbetsyta och ont om förvaring. När man samlas många i köket under högtider brukar dessa problem framträda extra tydligt. Men mycket går att lösa utan en större renovering, ett bra tips är att investera i en extra arbetsyta i form av ett rullbord, tipsar Carolin sortimentsansvarig för kök på IKEA.

Att ha en extra arbetsyta i köket kan också vara en bra lösning när extra gäster trillar in. Ett rullbord ger både extra arbetsyta vid förberedelserna och plats att placera maten på när gästerna kommit. Att addera en kokplatta kan också göra stor skillnad för julstressen i köket, TILLREDA portabel häll är en populär produkt inför högtider såsom jul och midsommar.

Innan jul är det också bra att göra en ordentlig höstrensning i skåp och lådor, och investera i smart inredning som gör det lättare att hitta det du behöver i köket.

– För att få ordning och struktur i lådor och skåp kan du ta hjälp av redskapslådor och mindre boxar, så det blir lättare att hitta det du behöver när du behöver det. En personlig favorit är lådavdelare, som till exempel kan hjälpa dig att få ordning på allt från lock och burkar till skärbrädor och stekpannor, säger Carolin.

Ett annat tips är att sätta upp en skena med krokar och behållare, det skapar möjligheter för att hänga redskap och andra saker du använder ofta utan att ta plats på din arbetsyta.

EXTERN LÄNK: Boka ett planeringsmöte