Så skapar du en välkomnande hall – med plats för allt

SKYTTA/HOKKSUND skjutdörrskombination 9250:- BOAXEL garderobskombination 3415:- KYRRE pall 199:- NYMÅNE vägglampa 199:-

Stökig, mörk och rörig. Eller välkomnande, varm och funktionell. Så här inreder du en hall som möter alla dina behov!

EXTERN LÄNK: Så får du ut det mesta möjliga av din hall

Hallen är ofta ett bortglömt kapitel i våra hem. Om vi har tur är den kanske bara neutral och lite intetsägande, men inte sällan är den också trång, stökig och utan dagsljus.

– Det är väldigt synd att vi ofta prioriterar ner hallen när det kommer till inredning. Den är ju tvärtom väldigt viktig! Det är här du har chansen att göra ett första intryck och sätta tonen för hela hemmet, säger Izabela, inredningsdesigner på IKEA Sverige.

Eftersom hallen är det första alla gäster ser och det sista de lämnar så har du alla chanser att verkligen sätta stämningen här.

– Låt hallen spegla din personlighet och resten av hemmet. Oavsett om du är maximalist eller minimalist, låt det synas. Hallen är ju dessutom oftast ett rum som vi bara passerar, vilket gör att du har råd att göra lite modigare val här, vad gäller till exempel färg, möblering och belysning, säger Izabela.

– Oavsett om din hall är liten eller stor erbjuder IKEA många idéer för att göra den mer välkomnande och trevlig genom perfekt organisation och smarta förvaringslösningar, inne och ute.

NYMÅNE takspot 149:- KUGGIS låda med lock 249:- GÖRSNYGG väska 49:- KUGGIS låda med lock 149:- VÄXTHUS korg 199:- NYMÅNE vägglampa 199:-

Förvaring från golv till tak

Att hallen är funktionell är givetvis prio ett. Skor och mössor som inte har sin plats, nycklar som alltid kommer bort eller högar med jackor på golvet gör ingen glad. Och lösningen stavas som så ofta – förvaring.

– För den som har en liten hall gäller det att utnyttja allt utrymme, från golv till tak. Om det finns möjlighet är garderober en bra lösning, då kan du gömma undan allt på ett och samma ställe. Skjutdörrar som SKYTTA är otroligt mycket smidigare än en vanlig garderobsdörr och smälter dessutom perfekt in i miljön om du väljer paneler som matchar färgen på dina väggar, säger Izabela.

Om du inte får plats med en garderob kan öppna hyllor med stängda boxar och korgar vara ett alternativ.

– Allt ska ha sin egen plats och för att undvika ”visuell röra”. Visa bara noggrant utvalda föremål, samtidigt som det mesta annat ska förvaras utom synhåll, antingen bakom stängda dörrar eller i stängda lådor. Ett annat irritationsmoment är att behöva leta efter nycklar eller sin plånbok varje gång du har bråttom hemifrån, det är lätt avhjälpt med en hylla som HÄSTVISKARE, säger Izabela.

Låt hallen spegla hemmet

Om du har lyxen att ha en lite större hall är dina chanser att skapa både ett stil-statement och riktigt gott om förvaring såklart ännu bättre.

BESTÅ väggmonterad skåpkombination 2700:- KUGGIS låda med lock 149:- JÄMLIK doftljus i keramikkruka med lock 149:- GÅNGVÄG matta 899:- HÄSTVISKARE väggförvaring med krokar 249:-

– En stor hall ger fantastiska möjligheter att skapa en mysig och välkomnande känsla. Ta gärna chansen att möblera med möbler som inte alltid syns i hallar, som ett runt bord eller kanske ett par fåtöljer eller fina stolar, säger Izabela.

Belysningen är viktig i alla utrymmen, men kanske alldeles särskilt i hallen som ofta saknar dagsljus. En bra allmänbelysning i kombination med flera mindre ljuspunkter är en bra grund.

– I den större hallen kan det vara härligt att låta en eller flera lampor synas och ta plats, att utgöra ett riktigt statement som drar blickarna till sig. Eller låt ljuset spela över väggarna, det blir som ett konstverk i sig, säger Izabela.

Förvaringen är sällan ett bekymmer i en hall som har gott om utrymme. Istället gäller det här att hitta de smartaste lösningarna – och det kan vara en god idé att ta hjälp.

– Känner du dig inspirerad att fräscha upp din hall i vår? Våra inredningsdesigner på Planeringsservice hjälper dig att frigöra potentialen i ditt utrymme – boka bara ett möte, online eller i butik, och se hur du med små medel kan göra stor skillnad, säger Izabela.

EXTERN LÄNK: Boka tid och planera ditt drömrum med en inredningsdesigner online