Misstagen du gör när du renoverar köket

LERHYTTAN dörr 60x80 cm, 969:- HAVSEN diskho, 1695:- TORNVIKEN vägghylla, 499:-/st

Att renovera köket är ett populärt sätt att fräscha upp hemmet.
Men en köksrenovering är ett stort projekt och kan bli krångligt om du gör onödiga misstag.

EXTERN LÄNK: Läs mer om kökssortimentet här
Köket är ett av ditt hems viktigaste rum. Oavsett hur din livssituation ser ut fyller köket en viktig funktion. Det kan vara allt från en social samlingsplats till ett rum där du i harmoni blir mätt och belåten. Hur du än använder ditt i kök är det i vilket fall som helst viktigt att det fungerar.

När vi renoverar köket finns det en rad misstag som är vanliga att vi gör. Här delar experterna med sig av sina bästa tips på hur du kan undvika dem.

Ekonomin

Ett vanligt misstag man gör är att bara sätta igång med renoveringen, utan att tänka så mycket på vad det kommer att kosta. Detta kan leda till obehagliga överraskningar senare. Priset för ett nytt kök varierar kraftigt, allt beror på vad du letar efter och drömmer om. För att du ska få ett kök som passar både dina behov och din budget, bör du börja med att göra en noggrann kalkyl. Tar du höjd för allt redan från dag ett på din köksresa, säkrar du också upp för alla kostnader som kan dyka upp längs vägen.

– Om du gör ett grundligt förarbete och vågar prata budget redan i början av processen, blir det lättare att sätta rätt förväntningar, säger Magdalena, sortimentsspecialist kök på IKEA Sverige, och fortsätter:

– Fundera även över vad som händer med budgeten om du lägger till någon funktion, som exempelvis en köksö eller ett vitrinskåp. Även om du bestämt dig för att fixa det mesta själv, kan det vara bra att räkna på hur mycket det skulle kosta att be oss att ta in en av våra servicepartners vid exempelvis förbesiktningen eller installationen.

EXTERN LÄNK: Så planerar du ditt kök hos IKEA

Vad gillar du själv?

Ibland kör man bara på i invanda spår, utan att reflektera över man själv gillar. Genom att bläddra i inredningstidningar, scrolla runt på sociala medier och inspireras av vänner och bekantas kök, kommer du att få en bra bild av vad du tycker om. Skriv också gärna ner vad du är nöjd med i ditt kök idag och vad du vill förändra.

INSJÖN köksblandare, 2995:- HAVSEN diskho med 2 hoar, 2095:-

– Om du tar reda på vad du gillar, blir det lättare för oss att hjälpa dig att skapa ditt drömkök. På IKEA erbjuder vi allt inom köksplanering, från mätservice till färdig installation, säger Magdalena, sortimentsspecialist kök på IKEA, och fortsätter:

– Vi har också en oerhörd bredd i vårt kökssortiment, vilket innebär att du kan välja mellan alla typer av stilar – från traditionellt till modernt. Du kan också krydda ditt kök med smarta vitvaror eller hållbara funktioner, som exempelvis vattenbesparande kranar.

Förvaring

Många har en tydlig bild av hur ett kök ska se ut och vilka typer av lösningar de ska ha – en bild som ofta är något föråldrad. Det har hänt mycket inom kök de senaste decennierna och de kökslösningar som skapas idag är anpassade för att passa våra nutida behov bättre. Enligt Magdalena är ett bra första steg till ett smartare kök att uppdatera förvaringen.

VADHOLMA kökskö 79×63 cm, 3795:-. KNAGGLIG låda, 149:-.

– Köket är inte längre bara ett utrymme där du lagar mat, utan också en plats för middagar och umgänge. Det i sin tur ställer högre krav på dina förvaringslösningar.

– Alla har olika behov och det är inte enkelt att veta vart man ska börja. Det handlar inte bara om drömmar utan även om ekonomi och behov. Du kanske har ett fungerande kök, men behöver hjälp med förvaring? Vi har till exempel flera lösningar för att maximera förvaringen på insidan av skåpen, säger Magdalena, sortimentsspecialist på IKEA Sverige.

Välja kökssystem

Vill du ha ett platsbyggt kökssystem som är skräddarsytt efter dina önskemål, eller kanske hellre en snabb och smart lösning? IKEA köksserie ENHET är ett enklare kök som går fort att planera och montera, där det redan finns många färdiga förslag.

– ENHET passar dem som vill ha ett funktionellt kök för en liten peng. Väljer du istället METOD får du en mer flexibel lösning, med oändliga kombinationer, mjukstängande dörrar- och lådor samt 25 års garanti. METOD ritas upp av oss eller kunden, medan ENHET går att få hem bara genom ett enkelt klick på vår hemsida, säger Carolin, sortimentsansvarig kök på IKEA.

Vare sig du är gammal eller ung, kan det vara bra att tänka på hur du kan göra köksarbetet så skonsamt som möjligt för kroppen. En enkel sak som att lyfta arbetsbänken några centimeter kan göra mycket för rygg och nacke. Detsamma gäller om du får upp ugnen en bit.

– Då får du också bättre överblick över osttäcket på gratängen och kan ta ut den när den är precis perfekt gyllene.
EXTERN LÄNK: Läs mer om kökssortimentet här
Planera själv i planeringsverktyget på IKEA.se
Du kan också använda planeringsverktyget på IKEA.se för att rita och planera ditt kök, matplats (eller arbetsplats för den delen). Den fungerar på både Mac och PC och surfplattor men inte på smarta telefoner.

När du sparar din ritning lagras den på en IKEA server, och blir tillgänglig i alla datorer med internetuppkoppling.

Vare sig du väljer att själv skissa upp ditt kök i IKEA planeringsverktyg eller bokar in ett kostnadsfritt möte med en köksspecialist, får du en ritning där den totala kostnaden för köket finns med.
EXTERN LÄNK: Till planeringsverktyget