Inred smart – så jobbar du bäst i köket

Matplats, samlingsplats, arbetsplats och hemmastudieplats.
Har ditt kök förvandlats till ett ställe där du tillbringar större delen av dagen?
Då kan det vara dags att satsa på lite smartare kökslösningar.

EXTERN LÄNK: Du hittar allt för ditt kök här

Många distansarbetare jobbar hemma vid köksborden och har sin laptop mellan mjölkpaket och kaviartuber. För att jobb och familjeliv inte helt ska gå in i varandra är det bra att se över hur du skulle kunna inreda köket smartare.

Först och främst bör ett kök alltid ha ett bra och logiskt flöde. Christopher, som är sortimentsspecialist kök på IKEA, och hans kollegor använder sig ofta av arbetstriangeln, det vill säga att zonerna där du förvarar maten, tillagar den och var du sedan diskar, ska ha utformats utifrån ett flödesperspektiv.

– Du ska aldrig hamna någonstans i köket och fråga dig själv varför du står där, utan allt ska ske naturligt. Det är såklart extra viktigt om du jobbar hemifrån och lagar både lunch och middag i köket.

Eluttagens placering

En sådan enkel sak som var eluttagen i köket är placerade gör också mycket för hur du upplever rummets funktion, menar Christopher.

– Uttagens placering är en lätt sak att missa när du planerar ett kök, men något som många sedan stör sig på. Allt från kaffemaskiner till mixers och hushållsassistenter behöver ström, samtidigt som mobiler och datorer behöver laddas. Du har därför mycket att vinna på att tänka ett extra varv kring var du vill ha dina uttag.

Smart belysing

Med vägglampan NYMÅNE, 299 kr, får du extra ljus när du arbetar eller studerar. LISABO bord, 1495 kr, fungerar både som matbord och skrivbord i det smarta köket och tillsammans med FJÄLLBERGET snurrstol, 1695 kr, får du en bra arbetsplats. IKEA 365 karaff med kork, 39 kr, och VÄXJÖ taklampa, 249 kr, kompletterar.

Belysningen i köket är en annan sak som är lätt att glömma bort, men som på många sätt är avgörande för rummets känsla. För att få ut så mycket som möjligt av köket, både i form av matlagningsplats, kontor och samlingspunkt, kan det vara bra att lägga lite tid på att fundera över olika typer av belysningslösningar.

– Med smart belysning från IKEA kan du anpassa belysningen efter humör och tillfälle. Smarta LED-lampor gör att du exempelvis kan välja ett vitt, starkare sken om du sitter och arbetar eller håller på med någon hobby som kräver lite mer ljus, säger Leo, sortimentsansvarig för smart home på IKEA, och fortsätter:

– När det är dags att samlas kring bordet för att äta eller göra någon annan social aktivitet kan du enkelt byta till ett mjukare sken, som går åt det varmare hållet – utan att för den sakens skull förlora intensiteten i ljuset.

Leo berättar att med smart belysning från IKEA är det även möjligt att koppla ihop flera ljuskällor och skapa olika grupper i köket. De lampor som ingår i en grupp kan då styras tillsammans via en fjärrkontroll eller mobilen, vilket innebär att du inte behöver tända dem en och en.

– Du kanske exempelvis skapar en grupp som är centrerad kring matbordet som du tänder när du börjar din arbetsdag. Samtidigt som du har en annan över själva köksdelen som du använder när familjen samlas i köket på kvällen för att laga mat.

EXTERN LÄNK: Läs mer om smart belysning

Förvaring är A och O

Vem har sagt att redskapslådor måste vara vita? VARIERA knivfack och redskapslåda, 179 kr vardera, är gjorda i vacker och hållbar bambu. ASKERSUND dörr, 129 kr, (t h) tillhör kökssystemet METOD är och med sin yta av melamin lätt att hålla ren och står emot fukt, repor och stötar.

Christopher tipsar även om att satsa på att frigöra så mycket bänkyta som möjligt i köket.

– Om du exempelvis arbetar från köket vill du antagligen att det ska vara så stökfritt som möjligt, och då bör du satsa på bra förvaring. En sådan enkel sak som att göra sig av med knivblocket och istället lägga knivarna i en låda kan göra mycket för helhetsintrycket, säger han och tillägger:

– Köksserien METOD från IKEA har en låda-i-låda-funktion, vilket betyder att du kan ha en innerlåda för de lite vassare knivarna som du inte vill att barnen kommer åt lika lätt. Oavsett vilka lösningar du har behov av, ger METOD dig en uppsjö av möjligheter när du ska designa ditt kök.

EXTERN LÄNK: Planera ditt nya kök här