Du kan ha gjort fel i hela ditt liv – så här möblerar du i vardagsrummet

ÄPPLARYD 4-sitssoffa med schäslong, Lejde grå/svart, 9995:-

Alla möbler längs väggarna, för stort fokus på tv:n och ingen smart förvaring.
Misstagen du kan göra när du inreder vardagsrummet är många.
Här tipsar experterna från IKEA om hur du kan göra hemmets mittpunkt till ett rum att trivas i.

EXTERN LÄNK: Dags att förnya vardagsrummet? Du hittar både inspiration och nya möbler hos IKEA.

Får du inte riktigt till den harmoni du eftersträvar i vardagsrummet?

Då kan felet ligga i placeringen av soffan. Det menar Mikael, Sortimentsansvarig soffor på IKEA Sverige.

– Många som har ett mindre vardagsrum försöker skapa rymd genom att trycka in soffan i ett hörn, men det kan ofta få motsatt effekt. Ett tips är att istället dra ut soffan cirka tio centimeter från väggen, vilket istället ger en luftig känsla, säger han och fortsätter:

– Sedan får du såklart utgå från vilka förväntningar du har på rummet, samt vilka aktiviteter du tänker ägna dig åt. Ibland kan det vara en fördel att våga anpassa inredningen efter någon annan aktivitet än tv-tittande.

Sociala ytor

Sara, Inredare på IKEA, instämmer med Mikael och förklarar att rummet ofta blir hemtrevligare om tv:n inte är i fokus.

– Även om du huvudsakligen använder vardagsrummet för att titta på tv, kan du ändå möblera för att ytan ska kännas mer välkomnande. Varför inte skapa en social yta genom att ställa ett par rottingfåtöljer runt soffbordet? De är så pass lätta att du sedan kan lyfta undan dem när du vill titta på någon film eller tv-serie.

– Det är också viktigt att du tänker på att inte välja en för stor soffa om du har ett litet vardagsrum. På IKEA finns det en mängd snygga och stilrena soffor av mindre modell som ändå erbjuder mycket komfort. Med en stoppning av memoryskum får du till exempel den där omfamnande och mysiga känslan som många vill ha när de sjunker ner i sin soffa, tillägger Mikael.

Fiffiga förvaringslösningar

Under årets kalla månader finns det inget bättre sätt att varva ned efter arbetsdagen än att krypa upp på din sköna soffa med schäslong och under en varm filt avnjuta en god bok. Att du sedan också kan använda din sköna sittmöbel till att hålla ordning i vardagsrummet är ytterligare ett plus i sammanhanget.

ÄPPLARYD 4-sitssoffa med schäslong, Lejde grå/svart, 9995:- BESTÅ Förvaring med lådor, vit Lappviken/Sindvik vit klarglas 180x42x65 cm 2545:- BEGÄRLIG Vas, klarglas29 cm, 179:-

– Det är lätt att glömma bort bra förvaring, men det är en av nycklarna till att få till balans i rummet. Många av sofforna från IKEA har fiffiga förvaringslösningar. Bland annat har soffserierna VIMLE och GRÖNLID schäslonger med inbyggd förvaring, där du kan förvara allt från sängkläder till träningsredskap, berättar Mikael.

– Sedan kan jag tycka att det är snyggt att lägga yogamattan och några hantlar i en stor korg i förnybara material som rotting eller sjögräs. Allt ska ju inte gömmas undan, säger Sara.

EXTERN LÄNK: Redo för ett vardagsrum 2.0? IKEA har allt du behöver.

Så väljer du rätt soffa

Storlek

Mät ditt rum för att se hur mycket utrymme du har för en soffa. Rummets form kan utgöra vissa begränsningar, och kom ihåg att också mäta dörröppningen och ta hänsyn till exempelvis trappor.

Stil och form

Om du har svårt att välja vilken stil du vill ha på din soffa, kan du alltid välja en med en tidlös look, eftersom du förmodligen kommer att leva med den under ett bra tag.

Vill du få inspiration och se lite olika stilar? Ta en titt på IKEA.se och där ta del av all inspiration kopplat till vardagsrum och soffor som finns där.

Vilken typ av soffa behöver du? Kanske en hörnsoffa, eller en med två eller tre sittplatser? Många av sofforna på IKEA är modulära vilket gör att du kan kombineras på olika sätt. På IKEA.se hittar du planeringsverktyg till dessa soffor där du kan skapa den bästa lösningen för dig.

Funktioner

Fundera på hur du vill använda din soffa. Vissa vill ha en soffa som fungerar både som soffa och bekväm säng, och vissa soffor har även dold förvaring, vilket är perfekt om du bor på liten yta.

Komfort

Fundera på hur du vill sitta i din soffa. Bedöm sitshöjd, sitsdjup och höjd på ryggstödet, eftersom dessa påverkar hur du sitter, och se alltid till att det finns plats så att du också kan ligga bekvämt. Materialen i kuddarna och stommen gör att fastheten kan variera, så testa och provsitt för att se vad som passar dig.

Klädslar

Klädseln bidrar till utseendet på soffan och fungerar även som ett skyddande lager. Har du småbarn är avtagbara klädslar ett perfekt alternativ. De går att tvätta, förlänger soffans livslängd och gör att du enkelt kan byta stil utan att behöva köpa en ny soffa. Dessutom har IKEA flera klädslar av förnybara eller återvunna material, vilket är bättre för vår planet. Fullnarvläder är ett material som håller länge. Men vill du ha läderlooken minus kostnaden och behovet av underhåll, har IKEA soffor i belagd väv som ser ut som läder.

Personlig planering, soffor

För många är vardagsrummet hemmets viktigaste rum, och soffan är möbeln där allt händer – vi umgås, tittar på TV, gör läxor och jobbar…

Om du bokar personlig och kostnadsfri planering för soffor på IKEA, antingen i varuhuset eller på IKEA.se, har du snart en ny, skön och funktionell soffa som är anpassad efter dina behov.