Skapa din egna unika stil med IKEA – går det?

LANDSKRONA 3-sitssoffa, Grann/Bomstad gyllenbrun/trä, 7995:-

Hur skapar du ett personligt uttryck i hemmet med möbler och inredningsdetaljer från IKEA? Det är inte alls svårt.
Här tipsar experterna om hur du ska gå till väga.

EXTERN LÄNK: Här hittar du inspiration till vardagsrummet

Samtidigt som IKEA ofta är det självklara valet när man ska inreda den första lägenheten, eller när man vill uppdatera sitt hem med en liten budget, tycker många att det kan kännas lite konventionellt och tråkigt att köpa sin inredning där.

För hur skapar man egentligen sin egen unika stil med möbler som finns i hem över hela världen?

– På IKEA har vi 9000 olika artikelnummer, och det innebär att vilket stiluttryck du än letar efter – från traditionellt till modernt – finns det hos oss. Det går också ofta att skräddarsy produkterna så att de passar din smak, säger Sara, Inredare på IKEA.

350 nya soffklädslar

Exempelvis kan du byta ben eller överdrag till soffor från IKEA för att få just den känsla du vill skapa i ditt vardagsrum, utan att behöva köpa en helt ny soffa.

MÖRBYLÅNGA Bord, ekfaner brunlaserad220x100 cm 5995:- SVARTNORA Taklampa, svart 38 cm, 599:- LÅNGFJÄLL Kontorsstol, Gunnared mörkgrå/svart, 1495:-

Kanske väljer du en nedtonad soffklädsel som matchar det mesta, för att istället lyfta rummet med hjälp av textilier, gardiner och mattor – eller så väljer du att satsa på en färgglad soffa och istället tona ner de andra detaljerna.

– Oavsett vilket, kommer du att hitta den stil du gillar hos oss. Det som är bra med vårt sortiment är att det också är i konstant utveckling. Exempelvis kommer vi att utöka vårt sortiment med 350 nya soffklädslar, så det kommer att finnas ännu fler färger och material att välja mellan, säger Mikael, Sortimentsansvarig soffor på IKEA Sverige, och tillägger:

– Vi kommer att få in fler slitstarka klädslar, hållbara material med struktur och härlig sammet. Det blir många olika nyanser och mycket rörelse – det händer mycket helt enkelt.

Glöm inte komforten

Mikael betonar dock att det är viktigt att inte bara tänka på vilken stil du vill att din soffa ska ha, utan också på vilken typ av komfort som passar dina behov bäst.

– Tittar du mycket på TV och har familjehäng? Då kanske du är ute efter mer av en bakåtlutad komfort. Om du hellre sitter och läser i soffan, kan det istället vara bättre om den är mer upprätt. Vi har en ny generation soffor från IKEA på gång där vi har lagt mycket vikt vid detaljer, som exempelvis sömmar och textilier, för att stärka uttrycket och samtidigt ge bättre komfort.

Det sitter i detaljerna

Men soffan är såklart bara är en av många produkter i vardagsrummet. Du kan också addera kuddar, gardiner, plädar och mattor.

– Det är textilierna som bygger ett vardagsrum så där kan du verkligen gå “all in”.

Jag skulle till exempel säga att det nästan inte finns någon gräns för hur många kuddar du kan ha i soffan, säger Sara och tillägger:

– Personifiera med små medel genom att kombinera gammalt med nytt. På IKEA finns alla de inredningsdetaljer du behöver för att förstärka din personliga stil.

EXTERN LÄNK: Soffor, inredning och förvaring – allt för din unika stil