Ny köksserie från IKEA sätter fokus på design

I stan bor man ofta trångt, men man har ändå samma behov av förvaringssmarta kökslösningar.
Det var något som IKEA hade i åtanke på när de skapade ENHET.
– ENHET fungerar med de flesta vinklar och vrår samtidigt som du kan uttrycka din personliga stil, säger Christopher, sortimentsspecialist kök på IKEA Sverige.

EXTERN LÄNK: Här hittar du allt för ditt kök

Köksserien ENHET är en perfekt lösning för de som har en mindre budget, men som inte vill tumma på kvalitet eller design.

– Du kan byta luckor, mixa olika färger och kombinera öppen och stängd förvaring för att skapa ett unikt kök. Med öppen förvaring får du mer rymd i rummet vilket är tacksamt i små kök, säger Carolin, sortimentsansvarig kök på IKEA Sverige.

Christopher håller med. Han berättar att du kan välja mellan fyra olika färger på skåpluckorna plus en massa bra tillbehör som till exempel extra lådinsatser, en snurrhylla för kryddor och krokar som på ett enkelt sätt monteras direkt i de öppna stommarna för köksredskap som används ofta.

– När du har bestämt dig för hur du vill att ditt nya kök ska se ut kan du “klicka hem” allt på en gång. Alla delar av ENHET består av ett enkelt klicksystem. Om du ska flytta kan du enkelt montera ner köket och ta med dig det till ditt nästa boende, säger han.

Smarta förvaringslösningar oavsett utrymme

I ENHET hörnkök, 8825 kr, ryms både design och funktion. STÖDJA besticklåda, 19 kr, håller ordning på bestickserien LIVNÄRA, 299 kr. Med DALFRED barpall, 399 kr, och VIVALLA ställ för surfplatta, 99 kr, finns det plats för både jobb och fritid.

Köksserien passar dessutom perfekt i Attefallshuset, sommarstugan eller i ett garage. Även fast du har en begränsad yta erbjuder ENHET smarta förvaringslösningar. Med en portabel induktionshäll kan du till exempel laga mat utan att du behöver tumma på arbetsytan.

– Du kan enkelt frigöra yta i köket genom att hänga upp induktionshällen på en krok eller förvara den i en låda. Vi vet att arbetsyta i köket är en bristvara i de svenska hemmen, säger Carolin.

Det är enkelt att montera ihop alla delar av ENHET, men IKEA hjälper självklart till med att planera och installera ditt nya kök. Du kan även fråga om tips och råd för att skapa ett personligt kök.

– ENHET är ett bra första kök. Du får även möjlighet att visa upp vem du är. Om du tycker om att laga mat kan du välja öppna skåp och fylla dem med kastruller, snygga köksredskap eller kokböcker, säger Christopher.

Badrumsförvaring i köket och köksskåp i tvättstugan?

Han vill även passa på och lyfta fram flexibiliteten. När IKEA tog fram ENHET hade de hela tiden en tanke om att sortimentet ska kunna användas i både kök, badrum och tvättstuga.

– Du kan till exempel använda högskåpet från ENHET badrumssortiment i köket till förvaring av porslin eller torrvaror. Om du har en tvättmaskin i badrummet kanske det finns ett behov av ett djupare köksskåp där förvaring av tvättmedel och andra saker lätt får plats. Förvaring är ett genomgående tema för både badrum samt kök – och alla delar inom ENHET är framtaget för att klara av våtrum, säger Christopher.

EXTERN LÄNK: Läs mer om ENHET köksserie

Så här bokar du planeringshjälp

IKEA köksspecialister hjälper dig med din köksplanering, utifrån dina behov och drömmar, och ger ett färdigt förslag på kökslösning. Boka ett planeringsmöte redan idag – online eller i varuhus.

Efter mötet får du ett färdigt förslag med 3D-ritning och produktlista. Planeringstiden kan variera beroende på storlek på projektet och utifrån hur långt du har kommit i din köksplanering.

Om onlinemötet

Mötet sker via teams och du kan följa allt som händer under köksplaneringen.

Du får se inspiration, material och olika kökslösningar.

Tänk på att ladda ner Teams-appen i god tid innan mötet.

Planera själv i planeringsverktyget på IKEA.se

Du kan också använda planeringsverktyget IKEA home planner på IKEA.se för att rita och planera ditt kök, matplats (eller arbetsplats för den delen). Den fungerar på både Mac och PC men inte på mobila enheter som telefoner eller surfplattor.
När du sparar din ritning lagras den på en IKEA server, och blir tillgänglig i alla datorer med internetuppkoppling.