3 klassiska köksstilar – vad passar dig och ditt boende?

Lantligt, skandinaviskt eller modernt – funderar du på vilket köksstil som passar dig och dina behov bäst? För att underlätta ditt val av kök har vi skapat en guide till tre klassiska stilar.

EXTERN LÄNK: Planera ditt drömkök här

Att hitta sin stil vare sig det gäller kläder, inredning eller kök, kan vara riktigt klurigt. Om du bestämt dig för att det är dags för ett nytt kök, men känner dig vilsen angående hur det ska se ut, kan någon av våra tre mest klassiska – och älskade – kökstilar vara ett säkert kort.

Lantligt

Charmigt, slitstarkt och tidlöst. Ett lantligt kök håller stilen oavsett tillfälliga trender och passar dig som vill att hemmets hjärta ska ha en rustik och klassisk känsla. Köksserien LERHYTTAN från IKEA har en ram i massivt trä med matchande detaljer såsom krönlister och socklar som leder tankarna till finsnickeri och ger en platsbyggd känsla. Den lantliga stilen kännetecknas av fler synliga lådor än exempelvis moderna kök, och med fler detaljer på handtag och blandare.
– Precis som med alla IKEA köksstilar kan du dra den lantliga stilen till sin spets och få allt från diskho, blandare, och knoppar anpassade efter det uttryck du har valt, säger Carolin, sortimentansvarig kök på IKEA Sverige.

Modernt

Det moderna köket är lugnt och stilrent. Stor omsorg har lagts på hållbara funktioner och materialval. Den här stilen är perfekt för dig som gillar rena ytor, utan några krusiduller. Ett modernt kök hos IKEA har enkla, raka linjer och jämna ytor, där färre fronter kan gömma fler lådor. Detta för att ge ett lugnare intryck på utsidan, samtidigt som du inte tummar på funktionen på insidan.
– Efter att svensken under flera år har jobbat bort kök i ek och furu, är ljusa och blonda träslag återigen på tapeten. Det kan man exempelvis se i vårt kök ASKERSUND, som kommer med antingen ljust eller mörkt askmönstrade luckor. Fronten är en folie med en träådring, som du både kan se och känna. Du får nästan en känsla av trä när du drar handen över den, säger Carolin och tillägger:
– Folien gör att vi kan hålla nere priset, vilket innebär att den är ett bra val för dig som har en lite tajtare budget. Den är också lätt att hålla ren och står emot fukt, repor och stötar.

Skandinaviskt

Naturligt, vackert och nära naturen. Den skandinaviska stilen handlar om att skapa den avslappnade känslan du får i skog och mark – i ditt eget kök. Här är IKEA kök TORHAMN ett bra exempel.
– TORHAMN har rustika luckor i massivt trä och askfanér. Genom att ta bort eller lägga till olika detaljer kan du välja i vilken riktning du vill att stilen ska gå, antingen mot det mer skandinaviskt moderna eller det traditionella. Det här köket har inspirerats av shakerstilen, som talar om det förgångna, utan att bli för gulligt och lantligt.

EXTERN LÄNK: Finn mer inspiration till ditt drömkök här

Vad kostar ett kök?
Har du fått inspiration till att förnya köket men är nyfiken på vad det kostar?

Här är några prisexempel:

VADHOLMA köksö med ställning 4795:-

VADHOLMA vinhylla, brun/betsad ask 599:-

GAMLESJÖN köksblandare 2 grepp 995:-

FOKUSERA väggmonterad köksfläkt 3795:-

KUNGSFORS upphängningsskena med hyllplan och magnetlist 804:-