Så uppdaterar du köket – utan att det kostar skjortan

HASSLARP dörr, brun, 60x60x cm 849:- BERGMUND svart/ Inseros vit barstol 995:-

Nytt år – ny ordning. Januari är nystarternas månad och det gäller såklart även våra kök. Genom små uppdateringar och smart förvaring skapar du enkelt ett mer välorganiserat och lättarbetat kök, som får livet att flöda lite smidigare. Här är tipsen som hjälper dig att lyckas!

EXTERN LÄNK: Här hittar du hela sortimentet för köket

Den senaste tiden har vi tillbringat mycket tid hemma. En naturlig följd av årstiden, men också på grund av rekommendationer och restriktioner som böljar fram och tillbaka. Det innebär att köket, som redan tidigare varit samlingspunkt i många hem, blivit ännu mer centralt.

– En tydlig trend som följer med oss in i 2022 är att ett lugnt och harmoniskt hem fortsätter att vara viktigt. I köket tar det sig uttryck i att naturmaterial och jordnära färger fortfarande är populära. Vi vill inte ha lika mycket grejer framme och drömmer fortfarande om den där stora köksön, där vi kan samlas för att laga mat och umgås, säger Carolin, sortimentssansvarig kök på IKEA Sverige. 

Luckor i trä och bänkskivor i sten kommer att fortsätta ta stor plats i våra kök. Vitvarorna byggs in för att skapa den känsla av lugn som vi efterfrågar. 

Frigör arbetsyta

En annan viktig ingrediens för att skapa lugn i köket är att förvaringen är funktionell och tillräcklig. 

– Att få ordning i lådor och skåp är en skön start på året! Du kan skapa struktur bland redskapen med hjälp av redskapslådor och mindre boxar, så blir det lättare att hitta det du behöver när du behöver det. En personlig favorit är lådavdelare, som till exempel kan hjälpa dig att få ordning på allt från lock och burkar till skärbrädor och stekpannor, säger Carolin. 

SINARP lådfront 60×40 cm 529:- UPPDATERA besticklåda 299:- SMÅBIT kniv och skalare 59:-

Att skapa mer fri arbetsyta på köksbänken brukar också stå högt upp på önskelistan. 

– Att flytta upp sådant som tar plats på bänkskivan till väggarna är ett bra tips. En skena med krokar och behållare är enkel att sätta upp skapar möjligheter hänga redskap och andra saker du använder ofta utan att ta plats på din arbetsyta, fortsätter Carolin. 

Små grepp som räcker långt

En nystart kan såklart också innebära att man uppdaterar köket med sådant som syns lite mer. 

OMAR hylla grågrön 499:- APTITLIG slaktarblock, bambu 199:- BLOMNING kaffeburk 39:-

– Man behöver verkligen inte göra en totalrenovering för att ge köket ett lyft. Att byta handtag eller knoppar är ett exempel som gör stor skillnad för en liten peng. Små detaljer som att byta ut ett diskställ, köpa nya kökstextilier eller fina krukor för dina färska kryddor är andra bra tips, säger Carolin. 

Den som vill göra lite större förändringar kan byta ut luckor eller lådfronter, eller varför inte bänkskivan. Som pricken över i:et är det fint att addera lite mer personliga ting. 

– Den som vill ha ett mer personligt uttryck kan lyfta in en vintagemöbel eller jobba med material i kontrasterande mönster. Det kan också vara roligt att välja en färg som sticker ut, som får ta plats i delar av köket, säger Carolin. 

EXTERN LÄNK: Här hittar du hela sortimentet för köket