Så får du ett vårfräscht och krispigt vardagsrum

VIMLE 3-sitssoffa 7195:-

Ett vardagsrum där smart förvaring, design och genomtänkta detaljer skapar ett harmoniskt utrymme så att alla kan känna sig hemma.
Inredningsdesignern Petra från IKEA ger sina bästa vårtips om hur du får ett mysigt och härligt vardagsrum för en överkomlig slant.

EXTERN LÄNK: Läs mer om vardagsrumsinredning 

Vintern är på väg bort och vårsolens varma strålar börjar äntligen ge oss ljusare stunder. Då vill många också passa på att skapa en ljusare atmosfär hemma – och en bra början är i vardagsrummet. Att få en vardagsinredning som är både funktionell, personlig och fin behöver inte vara så svårt eller kosta så mycket.

Starta med att välja en soffa och en förvaring som passar dig utifrån stil, familj och bostad.

– En soffa som lyfter fram dina önskemål av stil, färg, mönster, storlek eller komfort. Du kan få allt från en fjädrande effekt till en omfamnande känsla, beroende på vad du föredrar, säger Petra, inredningsdesigner på IKEA, och fortsätter:

– För att förstärka den ombonande känslan i soffan, så är ett bra knep att jobba med mycket textilier som kuddar och filtar i olika material, mönster och färger.

VIMLE 3-sitssoffa 7195:- BRANÄS, korg, rotting 199:-

Öppen eller stängd förvaring

Att arbeta med förvaringslösningar är också ett bra tips.

– Anpassa förvaringen efter det som ska förvaras. Ska den vara öppen, ha täckta dörrar eller vitrindörrar, det beror helt på vad som ska förvaras. Vissa grejer vill vi kanske inte se, som kontorsmaterial, medan böcker, barnens alster eller vaser vill vi gärna visa upp. Då kan en öppen förvaring vara bra eller kanske en med glasdörrar så att de förblir dammfria. Låt hyllan bli en del av ditt vardagsrum och hem.

Tänk kring färgval

Välj gärna en stor matta som ramar in din soffa, soffbord och till exempel en tillhörande fåtölj. Är du fundersam över färger och material så välj en soffa och en matta i en basfärg. Det är alltid enklare att byta ett kuddfodral, en gardin eller en filt än det är med en hel soffa eller en matta. Skapa istället färgklickar med dina inredningsaccessoarer.

De flesta soffor från IKEA har avtagbara klädslar vilket innebär att de är enkla att tvätta och det är lätt att byta stil i vardagsrummet, utan att för den sakens skull behöva köpa en helt ny soffa.

För att skapa en rumslighet i vardagsrummet är ett bra tips att placera soffan en bit ut från väggen och att lägga till fler sittplatser med fåtöljer och sittpuffar. Med hjälp av tavlor och foton på väggarna, personliga detaljer i hyllor och härliga växter så skapar du en ombonad känsla.

BILLY, bokhylla vit, 599:- UNDERVISNING, matta med kort lugg, 2995:-

Organisera dina hyllor

Förvaringslådor och boxar är en fin detalj i både och öppen och stängd förvaring. Addera naturmaterial, exempelvis korgar i rotting eller lådor i trä med smart förvaring – de ger värme och en livfullhet till din fina förvaringslösning.

EXTERN LÄNK: Hitta mer inspiration till drömvardagsrummet