Nytt kök inför jul? Tipsen du inte får missa

HEKTAR taklampa, 22 cm 299:- METOD/MAXIMERA/LERHYTTAN Bänkskåp med tre lådor 4713:- VADHOLMA köksö 126x79x90 cm 5995:- 

Snart är det äntligen dags att kliva in i en värld av lussebullar, pepparkakor och glögg – julen är på intågande.
En tid när vi tillbringar mycket tid i köket, med pyssel, bak och förberedelser för julen.
Men vad ska du tänka på när du planerar ditt kök? Och vad får du absolut inte glömma?

EXTERN LÄNK: Läs mer om tips och idéer inför jul

På mångas önskelista inför jul står ett nytt kök och månaderna innan är oftast en period där många väljer att äntligen göra den där köksrenoveringen man har tänkt på länge. När släkt och vänner samlas inför större högtider vill man att det ska gå smidigt med alla rätter som ska tillagas, alla rätter ska kunna serveras samtidigt och plats ska finnas för att både servera och förbereda all mat som ska lagas. Inget slår känslan som att ha ett nytt kök inför en period där man samlas extra mycket i köket.

Men vad ska man då tänka på inför en större köksrenovering? Vad ska man akta sig för att missa och vilka är de bästa tipsen?

– Det viktigaste när du börjar planera för att renovera eller göra om ditt kök är att utgå från funktionen. Hur ser dina behov ut? Hur många brukar använda köket? Vad är dina frustrationer i dag och vad drömmer du om för kök?, säger Carolin, sortimentansvarig för Kök IKEA Sverige.

Koll på arbetstriangeln

Alldeles oavsett dina behov så är den så kallade arbetstriangeln väldigt viktig att ta hänsyn till i planeringen av ditt nya kök. När du planerar ditt kök bör du därför alltid utgå ifrån de tre arbetszonerna: matlagning, disk och matförvaring. Det vill säga spis, diskho och kylskåp. Tillsammans bildar de en så kallad arbetstriangel.

– Arbetstriangeln innebär att det ska finnas ett bra flöde mellan vatten, spis och kyl. Du ska aldrig hamna någonstans i köket och fråga dig själv varför du står där, utan all rörelse ska ske naturligt, säger Carolin. Den gör det också enklare vid till exempel högtider som jul när man är flera i köket som gör olika saker parallellt. Att missa denna viktiga aspekt skapar lätt frustration när köket väl är på plats.

Detaljen som glöms bort

Bra belysning och en väl organiserad insida av lådor och skåp är andra framgångsfaktorer för ett lyckat kök. Kök skall vara smarta och genomtänka, det skall vara lätt att hitta och utnyttja alla utrymmen till max. Idag finns en uppsjö av smarta skafferilösningar, dolda och inbyggda vitvaror och lådinredningar som tar förvaringen till nya höjder.

– Belysningen är en del som ofta glöms bort. Den är otroligt viktig för att underlätta arbetet i köket, samtidigt som det också är ett viktigt designelement, säger Carolin.

Och hur ska man tänka när man väljer stil på sitt kök?

– Genom att bläddra i inredningstidningar, scrolla runt på sociala medier och inspireras av vänner och bekantas kök, kommer du att få en bra bild av vad du tycker om för typ av stil. Är man ute efter en mer traditionell karaktär är LERHYTTAN luckor och lådfronter ett väldigt fint alternativ. Serien skapar ett mysigt kök med rustik charm samtidigt som den har ett tidlöst utseende. Ett stort plus är också alla fina detaljer som kommer i serien såsom vackra vitrinluckor, dekorativa ben och utanpåliggande socklar som skapar den ”platsbyggda” känslan.

Olika stilar

Om du väljer en traditionell stil i köket, som till exempel LERHYTTAN, är det fint att matcha juldukningen med den.

– Använd gärna lätt skrynkliga dukar av linne, levande ljus, gärna i olika höjder, och lägg till röda detaljer som kvistar med bär eller äpplen, säger Petra inredare på IKEA Sverige.

– För den som är mer inne på ett modernt tilltal är BODARP en modern lucka med en härlig grågrön matt färg. Den tillverkas dessutom med en folie av återvunna PET-flaskor i fabriker som använder förnybar energi, vilket gör den extra snäll mot miljön, säger Carolin.

EXTERN LÄNK: Hitta det perfekta köket till dig.

FINSMAKARE väggmonterad köksfläkt 5995:-  BODARP dörr 60×80 cm 529:- RÖNNINGE barpall 63 cm 895:-

Julen är verkligen en tid där köket står i centrum, det fylls av härliga dofter från saffran, apelsin, glögg och nejlikor. Det är där vi tillsammans med vänner och familj pysslar, bakar och förbereder inför julen och för att sätta de sista detaljerna på ditt nyrenoverade kök inför julen ger inredaren Petra sina bästa adventstips.

– Advent är en otroligt härlig och mysig högtid när vi kan passa på att njuta av alla slingor, stjärnor och levande ljus vi har ställt ut i våra hem. Dekorera med tallkvistar i en fin vas och ljusslingor runt dörrkarmar och i fönster för en ännu mysigare känsla, säger Petra, som är inredare på IKEA.

Är det dags för glöggmingel eller adventsfika är det fint om gästerna märker redan i hallen att något extra är på gång.

– Möt upp redan i entrén med en bricka och vackra glas med något gott att dricka i. Om du har möjlighet är det alltid bra att förbereda så mycket du kan dagen innan, med städning och dukning, så att du lättare kan slappna av på själva festdagen, säger Petra.

IKEA 365+ underlägg 10:-/2 st. IKEA 365+ mugg 19:-. HOLMVI pläd 120×160 59:-. VINTERSAGA pepparkakshus 29:-

EXTERN LÄNK: Boka ett planeringsmöte