Så får du ett lyxigt vardagsrum i sommar

SÖDERHAMN 4-sitssoffa med schäslong 11945:- BRÖNDEN matta 170x240 cm 2995:- BILLY / OXBERG bokhylla 80x202 cm 2199:-

Ett vardagsrum där elegant design, smart förvaring och genomtänkta detaljer skapar ett harmoniskt utrymme så att alla kan känna sig hemma. Det låter som en dyr historia, men det behöver det inte vara. Inredningsexperten Sara från IKEA ger sina bästa tips om hur du får ett lyxigt vardagsrum för en överkomlig slant.

EXTERN LÄNK: Läs mer om vardagsrumsinredning 

När vi tänker på sommaren kanske det främst är utomhusaktiviteter som kommer upp på näthinnan. Men efter en lång dag ute i solen, eller under en regnig eftermiddag kan det vara skönt att sjunka ner i fåtöljen med en god bok eller krypa upp i soffan och se en bra film. Att få en vardagsinredning som är både bekväm och känns lyxig behöver inte kosta skjortan. Ett exempel på det är soffan, som på många sätt kan ses som vardagsrummets mittpunkt.

– Oavsett hur mycket pengar du vill lägga på din soffa kan du fortfarande få en soffa med ett modernt och stilrent uttryck som lyfter fram resten av inredningen. Vi har inte heller tummat på komforten, vilket betyder att du kan få allt från en fjädrande effekt till en omfamnande känsla, beroende på vad du föredrar, säger Sara, Inredare på IKEA, och fortsätter:

– För att förstärka den lyxiga känslan kan du använda mycket textilier. Du kanske exempelvis väljer en klädsel i bomull från mer hållbara källor eller återvunnen polyester, för att sedan addera kuddar i härlig sammet.

Tänk kring färgval

Om du har en tajt budget kan det vara bra att tänka lite extra kring dina färgval, och exempelvis inte välja en matta eller soffa i en färg som du inte tror att du kommer att vilja ha i längden.

– Det är alltid enklare att byta ett kuddfodral än en hel soffa så satsa hellre på att skapa färgklickar med dina inredningsaccessoarer. Men på IKEA kan du såklart också välja en utbytbar soffklädsel, vilket innebär att du kan byta stil i vardagsrummet, utan att för den sakens skull behöva köpa en helt ny soffa.

Sara berättar också att om vardagsrummets helhet ska kännas lyxig och ombonad är det viktigt med detaljerna. Gardiner som vajar i vinden från det öppna fönstret och en inbjudande matta kan göra hela skillnaden. 

– Möblera upp rummet så att du har fler sittplatser än bara till en person. Häng upp tavlor och foton på väggarna som du gillar – och addera gärna lite växter, säger hon.

Skapa kontrast

För att skapa kontrast till de olika textilierna kan du addera naturmaterial, exempelvis blir ett par korgar i rotting eller sjögräs smart förvaring – de ger en livfullhet till rummet och är förnybara vilket är bättre för vår planet.

– Inredningsdetaljer och möbler i naturfiber brukar lyfta det mesta, och de går ofta att få till ett bra pris, säger Sara.

EXTERN LÄNK: Läs mer om vardagsrumsinredning