Därför fungerar ditt gamla kök inte optimalt

Köket är inte längre bara ett rum där du lagar mat och diskar, utan även en plats för umgänge, jobb och skolarbete.
– Köket har blivit en samlingspunkt för hela familjen, vilket i sin tur ställer nya krav på stil och funktion, säger köksexperten Christopher.

EXTERN LÄNK: Börja planera ditt drömkök här

Att fixa middagen i köket för att sedan sätta sig till bords i matsalen känns främmande för många idag. Men det var inte länge sedan som köket enbart var en praktisk plats för matlagning och disk. Det är något som i sin tur innebär att äldre kök ofta inte är anpassade efter dagens behov.
– Nu är köket så mycket mer än vad det en gång var. Här samlar du familj och gäster för att äta och umgås. Det har också blivit ett sätt att uttrycka vem du är – nästan på samma sätt som du gör med din klädstil, säger Christopher, sortimentsspecialist kök på IKEA.

Ett fokus i hemmet

Istället för att stänga dörren till köket, river vi idag gärna ner hela väggar för att vardagsrum och kök ska bli ett.
– Du är stolt över ditt kök och vill att det ska vara i fokus i hemmet. En stor trend vi ser är att man vill att köket ska fungera i en öppen planlösning, det vill säga gå i linje med resten av rummet och matcha inredningen, säger Carolin, sortimentansvarig kök på IKEA Sverige, och fortsätter:
– Vi ser även en stor efterfrågan på funktioner inom vitvaror, det kan vara allt från häll med integrerad fläkt till smarta ugnar med touchskärmar. På IKEA sker en ständig produktutveckling inom vitvarusegmentet och produkterna anpassas alltid för att passa perfekt in i våra kök.

– I dagens kök vill du också ha plats för att exempelvis ladda dina mobila enheter och det får även gärna finnas rum för högtalare. Köket är en plats där du lyssnar på musik, tar en fördrink och lagar mat tillsammans med nära och kära. Många älskar att laga mat och är mästerkockar hemma, vilket betyder att de gärna vill ha plats för den allra senaste köksutrustningen, inflikar Christopher.

Byta ut eller fräscha till?

När ett kök byggdes förr i tiden var tanken att det skulle hålla i många år, nuförtiden är det inte ovanligt att byta ut köket i en ny bostad för att det ska passa ens stil och behov bättre.
– Ofta är nya kök välplanerade och anpassade efter tidens behov, så istället för att byta ut det helt kan man fräscha upp det med relativt enkla medel. Vi hjälper ofta våra kunder att uppdatera sina kök på ett smart sätt. Genom att exempelvis byta ut handtag och knoppar eller varför inte bänkskiva och luckor kan du snabbt skapa känslan av ett nytt kök, förklarar Carolin.

EXTERN LÄNK: Finn inspirationen till ditt drömkök här

Vad kostar ett kök?
Har du fått inspiration till att förnya köket men är nyfiken på vad det kostar?

Här är några prisexempel:

FRÖJERED lådfront 299:-
SINNERLIG taklampa 599:-
JANINGE barpall 895:-
HÅLLBAR behållare med lock 79:-
EKBACKEN bänkskiva 399:-