Detaljerna som gör ditt kök modernt och praktiskt

VOXTORP Dörr, mörkgrå, 60x80 cm 659:-/st MAXIMERA Låda, hög, vit, 60x60 cm 679:-/st UTRUSTA Lådfront, hög, vit, 60 cm 129:- /st

Att göra om i köket är en investering man får leva med under en lång tid framöver. Många vill ha ett kök som känns modernt och samtidigt är praktiskt att använda under en längre tid. Vi har pratat med en expert som tipsar om hur ditt kök blir både modernt och användarvänligt.

EXTERN LÄNK: Läs mer om utbudet av kök

En bra start när man ska göra om i köket är att sätta sig ner och fundera över vad man är nöjd med i sitt nuvarande kök och vad man vill ha annorlunda. Dels handlar det om förvaring och arbetsytor, men också om själva utseendet på luckor och bänkskivor. När det gäller utseendet kan man fundera över om man vill ha klassiska och tidlösa träluckor med rejäla handtag eller om man ska satsa på en mer modern stil.

– Vi har allt från en serie som heter SINARP/HASSLARP som är klassiskt elegant till serien VOXTORP som verkligen ger köket en modern look, säger Christopher som är sortimentsspecialist kök på IKEA Sverige.

Stilren look

Det som kännetecknar VOXTORP är den stilrena looken, med släta ytor med djupa integrerade handtag som gör att det är lätt att öppna och stänga luckorna.

VOXTORP Lådfront, mörkgrå, 80×40 cm 499:-

– Det är lätt att bygga det moderna drömköket med VOXTORP. Väljer man denna stil vill man oftast ha den rena stilen genomgående. Man vill inte ha så mycket på bänkarna och går istället in för den smarta förvaringen i lådorna. Det som på många sätt kännetecknar ett modernt kök är att man inte har så många detaljer, sedan händer det desto mer på insidan.

Det moderna och stilrena går igenom i många av nyheterna hos IKEA. Ett annat av de senaste tillskotten heter EXCEPTIONELL och är en tryck och öppna-låda som både är ergonomisk och skapar precis som VOXTORP ett väldigt stilrent intryck. 

– Den har ett väldigt passande namn. Man behöver inte sätta ett handtag på den, man öppnar den bara med ett lätt tryck på lådfronten, berättar Christopher.

Lätt att förnya sig

Har man redan en bra stomme kanske man inte behöver byta ut den. Christopher berättar att den populära METOD-stommen som finns hos IKEA går att använda tillsammans med de flesta av företagets fronter, vilket gör att det går att få ett kök som känns nytt och fräscht bara genom att byta ut luckorna. Med serien VOXTORP får man luckor som ser både klassiska och eleganta ut, där ekträet har ett naturligt uttryck och framhäver träets skiftningar.

Samtidigt kan man såklart se över förvaring i lådor och skåp för att se om man kan addera några smarta lösningar där. 

– Till METOD-stommarna kan man i princip byta fritt, där ska alla våra luckor och lådfronter passa till. Vi tar också hela tiden fram produkter som är gjorda av återvunna material, säger han och berättar att det inte bara är i köket som den populära stommen används:

– Vi har hjälpt många med METOD-system i garderob och garage. Man kan till exempel bygga med dem under en trappa där det inte är helt enkelt att bygga annars. Det är ett otroligt flexibelt system som funkar modulärt och ger obegränsade möjligheter.

EXTERN LÄNK: Läs mer om utbudet av kök