Lösningen när alla slåss om vardagsrummet

SÖDERHAMN 4-sitssoffa, med schäslong/Viarp beige/brun, 11795:-

Vill du hitta ett sätt för hela familjen att vara i vardagsrummet samtidigt, utan att göra samma sak?
Då ska du satsa på att bygga olika zoner, där varje familjemedlem kan skapa sin egen stämning.

EXTERN LÄNK: Oavsett behov – IKEA har allt för ditt vardagsrum.

Under årets kalla månader behöver vi alla någonstans att kura upp oss i hemmets värme. Barn, vuxna och husdjur – alla vill vi vara nära varandra, men vi vill ändå göra olika saker. Någon vill titta på film, en annan vill gamea, och en tredje vill sitta och läsa i lugn och ro.

Eftersom vardagsrummet är husets viktigaste rum behöver det finnas plats för alla behov, gärna samtidigt.

– Det är bra om alla har en egen vrå, även om ni är i samma rum – och det skapar ni bäst genom att bygga olika zoner, förklarar Mikael, Sortimentsansvarig soffor på IKEA Sverige.

Smarta modulsoffor

Ett bra tips är att utgå från flexibla modulsoffor från IKEA, exempelvis SÖDERHAMN, som är lätt att anpassa utifrån era aktiviteter.

SÖDERHAMN 3-sitssoffa, Viarp beige/brun, 6995:- BJÖRKÅSEN Laptopställ, beige, 249:- OSTBIT Bricka, bambu25x33 cm, 79:-

– Ställ till exempel en SÖDERHAMN schäslong en bit bort från soffan för att skapa en hörna där du kan få lite läsro eller sitta och slösurfa. På så sätt behöver du inte interagera med de andra, men du är ändå med. Modulsofforna är smarta på så vis att du kan sära på de olika delarna och testa att ställa dem på olika ställen i rummet. Det gör också att du kan behålla dem längre, även om dina behov ändras.

Soffor från IKEA är försedda med tyg längs med alla sidor och kanter, vilket innebär att du kan placera soffa mitt i eller halvvägs ut i rummet för att skapa en naturlig avgränsning.

– Om du vill vara riktigt djärv kan du ställa två soffor med ryggarna mot varandra och bilda två separata hörnor. Den ena kan till exempel vara för gaming och den andra för umgänge, förklarar Mikael.

Lek med textilier

NYBODA Soffbord med vändbar bordsskiva, ljusgrå betongmönstrad/vit120x40x40 cm, 699:- SKÄGGÖRT Kuddfodral, vit/guldfärg50x50 cm, 49:-

När du skapat dina zoner, kan du förstärka dem med olika typer av belysning eller inredningsaccessoarer. Du kan till exempel bygga öar i rummet med hjälp av mattor i olika former och material.

– Jag rekommenderar också att hänga upp textilier som avdelare i rummet. Det drar ned ljudnivån och kan även reglera ljuset från fönstret så att det inte blir för bländande.

Förvaring är A och O

För att harmoni ska råda i rummet behöver du även tänka på förvaringen.

Vissa soffor kommer med inbyggd förvaring och andra är utvecklade för att du enkelt ska kunna förvara lådor under dem.

– Satsa även gärna på öppen förvaring i form av exempelvis korgar i förnybara material som rotting eller sjögräs, där du kan ha allt från några extra filtar till dina träningsredskap. Det viktiga är kunna få bort allt stök så att du verkligen kan koppla av, säger Mikael.

EXTERN LÄNK: Dags att göra vardagsrummet mer funktionellt? IKEA har lösningen.

Vill du ha hjälp att hitta din personliga inredningsstil?

På IKEA kan du boka din egen inredningsdesigner som hjälper dig att hitta mer hållbara inredningslösningar – för livets alla tillfällen och plånböcker.

Vill du planera ett helt rum, eller hem, från grunden?

Eller hitta enklare lösningar som gör stor skillnad med små medel?

IKEA erbjuder inredningsdesign i två steg, beroende på storleken på ditt projekt.Under den inledande konsultationen, som antingen kan ta plats på IKEA eller online får du hjälp att analysera dina behov efter din stil, utrymme och budget.

Efter mötet kommer du få en planskiss på rummet ritat i 2D, förslag på produkter och accessoarer, samt förslag på väggfärg/tapet.

Om du vill ha mer hjälp, efter ditt första möte, kan du boka komplett planering.

Här går inredningsdesignern på djupet och sammanställer ett komplett inredningsförslag för ett rum eller ett helt hem som speglar din personlighet, dina intressen och vem du är.

Du får moodboard med färger, planritning med mått, 3D-ritningar, belysningsplan, produktöversikt och inköpslista.

EXTERN LÄNK: Boka din tid i dag, så är du snart igång.