Stilrena tips till sovrummet – sov bättre på köpet!

VIHALS byrå med 4 lådor 1495:- STUK förvaring med 7 fack 99:- MULIG klädstång 99:- BUMERANG galge 59:-/8st SKUBB förvaringsväska 129:-

Sovrummet är din oas – här ska du kunna varva ner efter långa dagar, njuta av energigivande sömn och vakna upp till nya äventyr. Vi bjuder på bästa tipsen för dig som vill skapa ett harmoniskt sovrum för maximal vila och återhämtning!

EXTERN LÄNK: Tips och inspiration i sovrummet

Varje rum i hemmet har sin egen dynamik. Köket ger plats för härligt stim och röriga middagar, i vardagsrummet slår vi oss ner för lugnare samtal eller kanske en välförtjänt Netflix-helg i soffan och i badrummet avslutar och startar vi dagen.

I sovrummet vill vi skapa en känsla av värme, lugn och harmoni. Här ska vi kunna släppa det som varit under dagen, och sova djupt och välgörande för att fylla på med energi till nästa dag.
Här är tipsen som både maxar stilen i sovrummet – och din viktiga sömn!

1. Välj rätt säng

Den första frågan du ska ställa dig för att hitta rätt säng är: hur sover du? På rygg, på mage eller på sidan? Delar du sängen med någon? Hur mycket du väger spelar också in. På IKEA finns sängar för alla sovstilar. För bästa hjälp kan du boka ett kostnadsfritt möte med sömnexperter, online eller i varuhuset.

BOAXEL garderobskombination 1565:- TJENA förvaringslåda med lock 149:- STUK förvaring med 7 fack 99:- LURPASSA burk med lock 129:-/set om 2 SKUBB skolåda 99:-/4 st PAX/REINSVOLL garderobskombination 15 400:- HEMMAFIXARE förvaringslåda 199:- YTBERG skåpbelysning 149:- VIHALS garderob med 2 dörrar 3495:- MACKAPÄR klädhängare med skoförvaring 995:- REGNSKUR/SUNNEBY taklampa 389:- LANGSTED matta 99:-

2. Hitta rätt ljus

När vi är vakna vill vi gärna släppa in så mycket dagsljus som möjligt i sovrummet. Men när det är dags att sova gäller det tvärtom att stänga ute så mycket störande ljus som möjligt. Ett bra tips är att jobba enligt lagerprincipen; med flera gardiner kan du skapa precis det ljusinsläpp som du vill ha. Låt ett eller två lager fungera som insynsskyddande och addera till sist ett par mörkläggande gardiner, så kan du enkelt möta dygnets alla behov.

En annan sak att tänka på är ljusfärgen på din belysning. Varmt ljus är det bästa alternativet när du ska somna. En dimbar ljuskälla där du kan ändra ljusfärgen kan vara en riktigt bra investering.

Läslampan är såklart också jätteviktig – välj gärna en dimbar variant här också så kan du läsa utan att störa eventuellt sällskap i sängen.

3. Skapa en effektiv förvaring

Den kanske viktigaste nyckeln till ett harmoniskt sovrum stavas förvaring. No more klädhögar och smycken som inte går att hitta – med rätt sorts förvaring skapar du både ordning som gör det enkelt att hitta det du söker och en lugn och luftig känsla.

Om du står inför att skaffa en ny förvaringslösning är en bra början att inventera prylarna du vill förvara. Är det kläder, skor och smycken? Slipsar och extratäcken? Kanske lite bonusutrymme för träningskläderna eller dina favoritväskor? När du har en överblick blir det enklare att lista dina behov.

Ett bra alternativ som erbjuder många skräddarsydda varianter av förvaring är PAX garderobssystem. Ta hjälp av vår kostnadsfria Planeringsservice, online eller i ditt IKEA varuhus, så guidar vi dig till den optimala lösningen för just dig.

PAX/MEHAMN garderobskombination 10 651:- PAX/GRIMO garderobskombination 5695:- LENNART hurts med lådor 279:- PÄRKLA förvaringsväska 19:-

Om du vill uppgradera en befintlig förvaring kan det vara en god idé att se över inredningen. Kan du addera mer hängande förvaring, som skapar en större flexibilitet? Finns det plats för små lådor, som gör småprylarna lättare att hitta? En skoförvaring som gör att du kan stoppa undan skorna du just nu inte använder?

Oavsett om du ska investera i en helt ny förvaringslösning eller om du uppgraderar din gamla är ett bra tips att göra en rensning innan du ”flyttar” in i din nya garderob. Lägg ut alla kläder och prylar på sängen (om du har mycket kan du ta en kategori i taget; tröjor en dag, klänningar en annan) och häng bara tillbaka det du verkligen använder. Övrigt kan du sortera i ”sälj-”, ”skänk-”, eller ”häng undan i förrådet så länge-”högar.

För att maxa mysfaktorn i sovrummet är det en bra idé att också låta förvaringen få sin egen belysning. Det gör det enklare att hitta dina saker och skapar en varm och rofylld stämning i rummet. Belysningen går att montera ovanpå garderoberna eller inuti dem, något som kan vara praktiskt, inte minst om du och den du delar sovrummet med brukar stiga upp vid olika tidpunkter.

EXTERN LÄNK: Förvaring, styling, smarta hem – bästa tipsen för ditt sovrum