Så får du ditt kök att både kännas och se modernt ut

HASSLARP dörr brun mönstrad 40x80 cm 599:- ANRÄTTA varmluftsugn 4495:-

Funderar du på vilket köksstil som passar dig och dina behov bäst? För att underlätta ditt val av kök har vi skapat en guide till olika sorters kök som är moderna nu och lång tid framöver.
– Ditt kök är en stor investering och något som du ska leva med en lång tid framöver så tänk efter vad du gillar och gå inte bara på det som är trendigt just nu, säger Carolin, sortimentsansvarig kök på IKEA Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om kökssortimentet här

Att hitta sin stil vare sig det gäller kläder, inredning eller kök, kan vara riktigt klurigt. Om du bestämt dig för att det är dags för ett nytt kök, men känner dig vilsen angående hur det ska se ut, får du här vägledning av en köksexpert från IKEA, till köksstilarna som gör att ditt kök kommer att kännas nytt länge.

Tidlöst och exklusivt

Är du ute efter ett sofistikerat och varmt kök i gedigna kvalitetsmaterial? Då kan du sluta leta nu. Den mustiga bruna tonen hos SINARP och HASSLARP-luckorna, som är designade för att passa ihop perfekt med varandra men kan även kombineras med andra enfärgade luckor för att förstärka kökets stil. Luckans massiva kant ger köket hantverkskänsla och ett exklusivt uttryck.

– HASSLARP är en fiskbensmönstrad lucka i ekfaner med karakteristiska detaljer som ger ditt kök ett unikt uttryck. Mönstret skapas med avancerad träbearbetningsteknik. Träfaner i 3 olika toner pressas samman och skärs diagonalt till de diamantformade ark som används för att skapa mönstret, berättar Carolin, sortimentsansvarig kök på IKEA Sverige.

Stilrent och modernt

Det moderna köket är lugnt och stilrent. Stor omsorg har lagts på funktioner och materialval. Den här stilen är perfekt för dig som gillar rena ytor, utan några krusiduller. Ett modernt kök hos IKEA har enkla, raka linjer och jämna ytor, där färre fronter kan gömma fler lådor. Detta för att ge ett lugnare intryck på utsidan, samtidigt som du inte tummar på funktionen på insidan.

UTRUSTA bänkhörnskåpskarusell 799:- ANRÄTTA varmluftsugn 4495:-

Utan handtag slipper man också krångel. VOXTORP matta vita luckor har rena linjer och integrerade djupa handtag som förstärker de horisontella linjerna i ditt kök. De är lätta att öppna och lätta att hålla rena, vilket gör din vardag i köket mycket enklare.

– Luckan ger köket ett stilrent, öppet och modernt utseende. Genom att använda sågverksspill och överblivet trämaterial i spånskivan i den här produkten tar vi tillvara på hela träd och inte bara stammarna. På så sätt tar vi hand om resurser på ett bättre sätt, säger Carolin.

Skandinaviskt

Naturligt, vackert och nära naturen. Den skandinaviska stilen handlar om att skapa den avslappnade känslan du får i skog och mark – i ditt eget kök. Här är IKEA kök TORHAMN ett bra exempel.

– TORHAMN har rustika luckor i massivt trä och askfanér. Genom att ta bort eller lägga till olika detaljer kan du välja i vilken riktning du vill att stilen ska gå, antingen mot det mer skandinaviskt moderna eller det traditionella. Det här köket har inspirerats av shakerstilen, som talar om det förgångna, utan att bli för gulligt och lantligt.

Uppdatera köket

UPPDATERA hålplatta för lådförvaring 129:- VOXTORP lådfront 80×40 cm 449:-

Ofta kan de första tanken vara att köpa ett nytt kök, även om man redan har ett som med vissa uppdateringar kan bli som nytt. När ett kök byggdes förr i tiden var tanken att det skulle hålla i många år. Nuförtiden är det inte ovanligt att byta ut köket i en ny bostad för att det ska passa ens stil och behov bättre.

– Ofta är nya kök välplanerade och anpassade efter tidens behov, så istället för att byta ut det helt kan man fräscha upp det med relativt enkla medel. Vi hjälper ofta våra kunder att uppdatera sina kök på ett smart sätt. Genom att exempelvis byta ut handtag och knoppar eller varför inte bänkskiva och luckor kan du snabbt skapa känslan av ett nytt kök, förklarar Carolin.

EXTERN LÄNK: Läs mer om kökssortimentet här

Planera själv i planeringsverktyget på IKEA.se

Du kan också använda planeringsverktyget på IKEA.se för att rita och planera ditt kök, matplats (eller arbetsplats för den delen). Den fungerar på både Mac och PC och surfplattor men inte på smarta telefoner.
När du sparar din ritning lagras den på en IKEA server, och blir tillgänglig i alla datorer med internetuppkoppling.

Vare sig du väljer att själv skissa upp ditt kök i IKEA planeringsverktyg eller bokar in ett kostnadsfritt möte med en köksspecialist, får du en ritning där den totala kostnaden för köket finns med.

EXTERN LÄNK: Till planeringsverktyget