Så sover du bättre i värmen

IDANÄS klädd sängstomme 160 cm, 4295:-

Värmen och ljuset kan vara underbart.
Men det kan också göra det svårare att komma till ro om kvällarna och att sova gott.
Här tipsar vi om hur du kan uppdatera sovrummet för att sova bättre även när sommaren gör sitt intåg.

EXTERN LÄNK Inspiration till sovrummet

Vi ägnar ungefär en tredjedel av våra liv åt att sova – så det är ingen direkt underdrift att påstå att sovrummet är ett av de viktigaste rummen i våra hem. Här ska vi varva ner inför nattens förhoppningsvis välgörande sömn, vakna upp till nya sprudlande dagar och kanske emellanåt ta en energigivande siesta.

När vintermörkret lämnar plats för en ljusare vår och en förhoppningsvis varm sommar kan det vara bra att göra vissa justeringar i sovrummet, så att sömnen kan fortsätta vara så god som det bara är möjligt.

– Under våren och försommaren blir det ju allt ljusare och så småningom också varmare. Det gör att man för att skapa de bästa möjligheterna för en god sömn kan behöva addera mörkläggningsgardiner och kanske byta till svalare täcke och kuddar, säger Johanna, Sortimentansvarig sängar på IKEA Sverige.

Släpp in ljuset – och stäng ute det

Med VALEVÅG pocketresårmadrass, 3995 kr kan du sova gott . INGABRITTA pläd, 249 kr, kompletterar den ombonade känslan.

För att fortfarande kunna släppa in det efterlängtade ljuset rekommenderar Johanna att man använder sig av två- eller trelagersprincipen för gardinerna. Ett lager som fungerar mörkläggande och ett eller två lager som kan fungera som insynskydd samt skapa den stil man önskar. FYRTUR mörkläggande rullgardiner från IKEA gör rummet helt mörkt och har dessutom en fjärrkontroll som gör att de dras ner – eller upp – utan att du behöver lämna din säng.

För täcken och kuddar finns det också mycket att välja på, beroende på om man är en person som lätt svettas eller en som nästan alltid är frusen.
– För den som lätt blir varm finns det ju till exempel både täcken och kuddar med en svalkande funktion, säger Johanna.

Viktigast är en säng som passar dig

Att ha det mörkt och svalt i rummet är en väg till bättre vårsömn. Men kanske allra viktigast är en säng som passar din kropp – och din sovstil.

– Det första man ska fråga sig om man står inför inköp av en ny säng är hur man sover. Mest på rygg, på mage eller på sidan? Delar man sängen med någon; en partner eller kanske barn? Hur mycket man väger spelar också in. Har man koll på detta har man tagit ett bra första steg mot att hitta den perfekta sängen, säger Johanna.

Golv/läslampan VIRMO, 499 kr. tillhör en serie lampor i stadig konstruktion av borstad metall som är enkla att rikta när du kryper ner med en bok i BERGPALM påslakanset, 379 kr. IDANÄS klädd sängstomme, 4295 kr, är både vacker att se på och skön att luta sig mot.

I nästa steg kan det vara bra att ta hjälp av sömnexperter som guidar vidare i valprocessen. Mycket information finns att hämta i Komfortguiden på IKEA.se men det finns också möjlighet att boka tid med en sömnexpert, antingen i ett IKEA varuhus eller på IKEA.se.

– Med utgångspunkt i den information du ger så kan våra sömnexperter hjälpa till att hitta de bästa alternativen. Kommer du att trivas bäst med en fast eller medelfast resårmadrass? Skulle du ha nytta av en madrass med extra komfortzoner? Vilken typ av bäddmadrass ska du prova?, säger Johanna.

Att vänja sig vid en ny madrass kan ta tid. Därför erbjuder IKEA möjligheten att prova madrassen hemma i 90 dagar.

– Med vår Sov på saken-garanti kan du prova sängen hemma i lugn och ro. Det kan ju ta några veckor innan kroppen vänjer sig vid en ny madrass och därför är det viktigt att ge det lite tid. Är du inte nöjd inom 90 dagar får du byta madrass, säger Johanna.

Alla madrasser och resårbottnar från IKEA har dessutom 25 års garanti.

EXTERN LÄNK Här hittar du allt du behöver för sovrummet