Budgetrenovera ditt kök – 5 enkla tips

ENERYDA skålhandtag, svart 89 mm 69:-/2st ENERYDA knopp svart 49:-/2st

Drömmer du om ett nytt kök men har en begränsad budget?

En köksrenovering behöver inte kosta en förmögenhet.

Här är fem tips på hur du med små medel kan ge ditt kök ett riktigt lyft.

EXTERN LÄNK: Behöver du ett handtag? Här är alla knoppar och handtag

1. Små uppdateringar räcker långt

Ofta förknippar vi köksrenoveringar med en total make over av köket där all gammal köksinredning byts ut mot en sprillans ny. Men det är sällan det krävs en sådan stor insats för att ge köket en uppdaterad och fräsch look.

– Man behöver verkligen inte göra en totalrenovering för att ge köket ett lyft. Att byta handtag, knoppar eller köksblandare är ett exempel som gör stor skillnad för en liten peng. Små detaljer som att byta ut ett diskställ, köpa nya kökstextilier eller fina krukor för dina färska kryddor är andra bra tips, säger Carolin, sortimentsansvarig IKEA Sverige.

INSJÖN köksblandare, förkromad 1195:- HAVSEN diskho, 2 hoar med synlig front, vit 2095:-

2. Smart förvaring

Att uppdatera förvaringen i köket kan också ge det ett rejält uppsving. Bara en sådan enkel sak som att flytta upp det som tar plats på bänkskivan till väggarna kan göra stor skillnad.

– En skena med krokar och behållare är enkel att sätta upp och skapar möjligheter för att hänga redskap och andra saker du använder ofta utan att ta plats på din arbetsyta. För att få ordning och struktur i lådor och skåp kan du ta hjälp av redskapslådor och mindre boxar, så blir det lättare att hitta det du behöver när du behöver det. En personlig favorit är lådavdelare, som till exempel kan hjälpa dig att få ordning på allt från lock och burkar till skärbrädor och stekpannor, säger Carolin.

HEJSTA, vitrindörr, 40×80 cm 399:- NICKEBO dörr, matt yta antracit, 60×80 cm 529:-

3. Byt ut köksluckorna

Om du är sugen på att göra lite större förändringar i köket kan du byta ut luckor, lådfronter eller bänkskivan. METOD köksstommar går att använda tillsammans med de flesta av köksfronterna på IKEA, vilket gör det enkelt att skapa känslan av ett helt nytt kök.

– Det är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Exempelvis NICKEBO köksluckor, som ger ett modernt och lugnt uttryck. Vi arbetar också hela tiden med att ta fram produkter som är gjorda av återvunna material, säger Carolin.

EKBACKEN bänkskiva, vit marmormönstrad/Laminat 186×2,8 cm 649:- JANINGE barpall, vit 1295:-

4. Välj ett enklare kökssystem

Om ditt kök sjunger på sista refrängen finns det kanske ingen annan lösning än att byta ut det helt. Då kan ett enklare kök vara ett bra budgetalternativ.

– Kökssystem ENHET på IKEA är ett prisvärt och funktionellt kök som går fort att planera, montera, demontera och anpassa för att visa lite mer av din personlighet. Du kan exempelvis kombinera öppna och stängda stommar och välja mellan olika färger på luckorna för att hitta köket som passar din personliga stil, säger Carolin.

5. Ta hjälp av en köksplanerare

Planering är A och O när du ska uppdatera ditt kök, speciellt om du har en begränsad budget. Då gäller det att ha stenkoll på hur mycket renoveringen kommer att kosta. Online kan du själv skissa upp ditt kök i planeringsverktyget eller boka in ett möte med en köksspecialist på IKEA. Oavsett om du väljer att göra en enklare renovering där du byter luckor eller byter ut hela ditt kök hjälper köksspecialister hos IKEA dig med det alternativ som passar dig bäst.

EXTERN LÄNK: Planera och rita upp ditt drömkök