Sängexperten: Så vet du om en säng har hög kvalitet

Tycker du att det verkar krångligt att hitta en skön säng av bra kvalitet? Det behöver det inte vara.
Här berättar sängexperten Johanna hur du enkelt går tillväga för att hitta din drömsäng.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om sängar

Mysig belysning, snygga gardiner och en mjuk matta att sätta fötterna på när du vaknar på morgonen. Det finns många sätt att göra sovrummet till en ombonad och trivsam plats att sova och koppla av på.

MALM byrå, 599 kr, och MALM toalettbord, 995 kr, ger dig bra förvaring för alla de saker du vill ha plats för i sovrummet. Bredvid bekväma DUNVIK kontinentalsängen, 10 985 kr, som är bäddad med PUDERVIVA påslakanset i linne, 899 kr har EKET hylla, 150 kr, plats för böcker och annat du vill ha nära till hands. NYMÅNE vägg/läslampa, 199 kr, är dimbar för att kunna anpassa belysningen.

Men innan du fokuserar på detaljerna, behöver du såklart hitta en skön säng av god kvalitet. För vad vore ett sovrum utan sitt huvudnummer?

– Det som avgör kvaliteten på sängen är själva innehållet i madrassen. Vilket innehåll du bör välja beror helt på vilken komfort du är ute efter och vilka typer av behov just din kropp har, säger Johanna, Sortimentsansvarig sängar på IKEA Sverige.

Hur sover du?

För att hitta din drömsäng behöver du först ställa dig frågan hur du egentligen sover. Ligger du för det mesta på sidan eller mage? Eller sover du kanske helst på rygg?

Delar du säng med någon eller sover du ensam? Om du är varm eller sval av dig spelar också roll när du väljer vilket innehåll madrassen ska ha.

– Svettas du under natten kanske du exempelvis ska välja ett naturmaterial som andas och absorberar fukten bättre, förklarar Johanna.

Din vikt är en annan faktor att väga in vid valet av madrass. Detta eftersom den är avgörande för hur fast madrassen ska vara.

– Det finns olika typer av fasthet beroende på hur mycket du väger. Det du är ute efter är att ryggraden fortfarande håller sig rak när du ligger ner. Här spelar även kudden en viktig roll eftersom den stöttar upp nacken.

Experthjälp

För att du ska hitta en säng som du både gillar och som gör att du sover i en ergonomisk ställning, kan du ta hjälp av en sömnexpert på IKEA.

– Du kan både boka in ett kostnadsfritt möte med en sömnexpert i ett av våra varuhus eller välja att träffa oss online. Vi är med och guidar dig längs hela vägen så att du hittar rätt säng för dina behov, säger Johanna och tillägger:

– Det är viktigt att veta att prislappen inte är avgörande för kvaliteten. På IKEA kan vi producera bra och sköna sängar som passar alla plånböcker.

EXTERN LÄNK: Boka personlig rådgivning hos sömnexperterna på IKEA eller på IKEA.se så får du hjälp att hitta rätt säng.