Lista: Öppen planlösning i köket – det här ska du tänka på

METOD/LERHYTTAN väggskåp med hyllplan 1466:- MATTRADITION väggmonterad köksfläkt 2795:- LERHYTTAN lådfront 549:-

En öppen planlösning mellan kök och vardagsrum har många fördelar – men det finns också fallgropar.
Här är tipsen för dig som verkligen vill lyckas med ditt kombinerade kök och vardagsrum!

Extern länk: Satsa på ett kombinerat utrymme – både socialt och praktiskt

Sociala ytor, ljus och rymd, och en naturlig samlingsplats. Att integrera kök och vardagsrum i en öppen planlösning har många fördelar.

– Att ha kök och vardagsrum samlat skapar framför allt en härlig plats för hela familjen och alla vänner. Det är enkelt att umgås och laga mat samtidigt, någon kan hänga i soffan medan andra gör läxor vid matbordet. Dessutom blir det enklare att skapa en känsla av rymd och låta ljuset flöda fritt, säger Carolin, sortimentsansvarig för Kök, IKEA Sverige.

LACK vägghylla 149:- MADESJÖ spegel 149:- set om 4 KRYLBO stol 895:- MÖRBYLÅNGA bord 7995:-

Trängsel och ljudvolym

Den öppna planlösningen ger ofta också möjlighet att få plats med flera.

– Det är alltid enklare att skjuta till ett extra bord eller använda en iläggsskiva i ett större rum. Dessutom är det ofta också lättare att ha extra stolar eller pallar nära till hands, säger Carolin. 

För att den öppna planlösningen ska fungera så bra som möjligt är det bra att tänka på sådant som trafikflöde och ljudisolering.

– Tänk på hur familj och vänner kommer röra sig mellan köket och vardagsrummet. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för att inte behöva trängas. När det gäller ljudnivån är det bra att använda material som kan ha en dämpande effekt. En halvvägg mellan kök och vardagsrum är kanske ett alternativ, eller att använda sig av textilier och växter, fortsätter hon.

Välj rätt vitvaror

Tänk också på att välja rätt vitvaror och planera förvaringen på bästa sätt.

– I en öppen planlösning vill man gärna att köket smälter in och blir en del av möblemanget. Då är inbyggda vitvaror bra. De får också gärna vara tystgående och effektiva så att du slipper störas av matos och bullrande ljud när matlagningen är klar. Tänk också över förvaringen så att köket ger en lugn och harmonisk känsla och kan lämnas i gott skick. Man vill helst inte se röran från middagen när man väl satt sig ned i soffan för kvällen, förklarar Carolin.

MOSSJÖN väggskåp 899:- IKEA 365+ espressokopp med fat 19:- BLOMNING kaffe/te burk 39:-

Lista för de bästa tipsen för en öppen planlösning:

1. Tänk igenom funktionaliteten. Placera arbetsytor och en eventuell köksö strategiskt, så att de kan användas för både matlagning och servering.

2. Se över trafikflödet. Hur kommer ni att röra er mellan utrymmena? Finns det risk för att det blir trångt någonstans? Kanske behöver ni öppna upp en vägg eller bredda en dörröppning ännu mer?

3. Skapa en behaglig ljudnivå. När man är många i ett rum, och dessutom sysslar med olika saker, kan ljudnivån lätt bli hög. Jobba med textilier, mattor och växter och installera tystgående vitvaror, så att diskmaskinen kan vara igång utan att den stör ljudet från tv:n.

4. Skapa mysiga zoner. Placera möblerna så att de skapar naturliga avgränsningar, utan att kompromissa med öppenheten. Bokhyllor kan fungera som avdelare och mattor och gardiner kan användas för att definiera områden rent visuellt.

5. Matcha stilar och färger. Använd en enhetlig färgpalett och materialval för att skapa kontinuitet. Om du vill kan du låta kontrasterande färger markera olika områden som du vill ska sticka ut lite extra.

BACKSÄLEN 3-sitssoffa 4495:- JAKOBSBYN taklampskärm 299:- HEMNES vitrinskåp 3995:- GLADOM brickbord 149:-

Extern länk: Så ska du tänka när du planerar en öppen planlösning