Ovärderliga tipsen när du ska renovera köket

REGISÖR Vitrinskåp, brun 118x203 cm 4595:- ASKERSUND Lådfront, mörkbrun askmönstrad 80x40 cm 199:- /st

Att renovera köket kan ge hela hemmet ett lyft. Men när man ska gör det är det lätt att man blir ivrig och förhastar sig.
Här delar en köksexpert från IKEA med sig av de bästa tipsen för dig som funderar på att förnya köket.

EXTERN LÄNK: Läs mer om smarta lösningar för köket

Ett bra första steg inför en köksrenovering är att sätta sig ner och fundera över vad man själv är nöjd med och vad man vill förändra. 

– Det gäller att tänka på vad man ska göra i köket. Om man gillar att laga mat själv där, eller om man kommer involvera hela familjen, säger Christopher, köksspecialist på IKEA, och fortsätter:

– När man renoverar köket ska man utgå från vad det är man vill förändra och vilka möjligheter du ser i det. Kolla även vad du har för budget och vilket material du vill ha. Man brukar säga att renovering börjar med köket eller hallen och sedan följer resten av hemmet. 

”Otroligt flexibelt system”

Har man redan en bra stomme kanske man inte behöver byta ut den. Christopher berättar att den populära METOD-stommen som finns hos IKEA går att använda tillsammans med de flesta av företagets fronter, vilket gör att det går att få ett kök som känns nytt och fräscht bara genom att byta ut luckorna. Med den serien ASKERSUND får man luckor som ser både klassiska och eleganta ut, där träet har ett naturligt uttryck som framhäver dess skiftningar.

Samtidigt kan man såklart se över förvaring i lådor och skåp för att se om man kan addera några smarta lösningar där. 

– Det är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Till METOD-stommarna kan man i princip byta fritt, där ska alla våra luckor och lådfronter passa till. Vi tar också hela tiden fram produkter som är gjorda av återvunna material, säger han och berättar att det inte bara är i köket som den populära stommen används:

– Vi har hjälpt många med METOD-system i garderob och garage. Man kan till exempel bygga med dem under en trappa där det inte är helt enkelt att bygga annars. Det är ett otroligt flexibelt system som funkar modulärt och ger obegränsade möjligheter. 

Hjälp med köksplanering

Ska man göra om köket och vill få ut det mesta av det kan det vara bra att ta hjälp av en köksplanerare som kan vara behjälplig med att optimera exempelvis förvaringen. IKEA har länge haft en planeringshjälp där man får sitta ner tillsammans med en säljare och rita upp köket i ett planeringsprogram. Numera kan man även få samma hjälp online om man känner sig mer bekväm med att planera sitt kök hemma över en kopp kaffe medan du möter IKEA över skärmen. 

EXTERN LÄNK: Hitta en ledig tid för köksplanering