Skapa ett rum som kan växa med behoven

TROFAST förvaringskombination, ljus vit betsad furu/grå 94x44x91 cm, 1139:-

Förutom någonstans att sova är det mycket som ska ha sin plats i ett barnrum. Att inreda barnens rum kan vara väldigt enkelt om man känner till vilka möjligheter som finns.
Vi har pratat med en expert om vad du ska tänka på när du inreder.

EXTERN LÄNK: Läs mer om möbler för barnrummet

Leksaker, pyssel och gosedjur – i barnrummet är det mycket som ska få plats och oändligt många saker man ska tänka på för att enkelt kunna hålla ordning. Oavsett om du vill ha pedantisk ordning eller stora lådor där du bara kan skjutsa ner allt när dagen är slut gäller det att du inreder med lösningar som gör att ditt barn får harmoni i hemmet. På det stora hela ska du egentligen inte tänka så mycket annorlunda när du inreder ett barnrum, jämfört med hur du tänker när man gör det i resten av hemmet. Fråga dig vem som ska vara där och vilka funktioner som behövs. 

– Förmodligen ska man sova där och ha något att leka med. Kanske att man skriver eller ritar vid ett skrivbord. Målar och gör läxor. Kanske vill man ha en myshörna där man ska sitta ner och göra läxor. Aktiviteter och behov är det som styr, säger Sara, som är Inredare på IKEA Sverige. 

Loftsängar och våningssängar

Ett vanligt sätt att tänka är att man gör det största sovrummet i lägenheten eller huset till ett barnrum i tron att de ska sköta allt sitt lekande i det. Ofta vill barnen istället vara där föräldrarna är, vilket resulterar i att barnrummet står tomt stora delar av dagen. Ger du barnen ett mindre rum ställer det lite högre krav på lösningarna, men kan på det stora hela bli mer effektivt. 

– Det är ingen slump att loftsängar och våningssängar är framtagna främst för barnrum eftersom de kanske inte har det största rummet. Bor man i storstäder är det också vanligt att man delar rum med ett syskon, säger Sara och fortsätter:

– När man skaffar en säng till barnen kan man också tänka på om de ska ha plats så att en kompis kan sova över. Jag tycker att det är väldigt smart om man har en säng med en utdragsdel under, eller om man har en loftsäng med en myshörna med en soffa eller något under den, där man både kan leka och låta en kompis sova över.

Behöver privat zon

Sara säger att om barnen inte har egna rum behöver de ändå ha en privat zon där de kan krypa upp och mysa lite. Delar barnen rum så kan man dela av rummet på mitten med en hylla eller en gardin eller något liknande. Att man känner att man har ett eget ställe är viktigt för att man ska få ett lugn, menar hon. 

FLISAT barnbord83x58 cm, 699:- FLISAT barnpall24x24x28 cm, 199:- SUNDVIK utdragbar sängstomme med ribbotten, vit 80×200 cm, 2049:-  SUNDVIK barnbord, vit 76×50 cm, 499:-

En likhet mellan sängar och klädförvaring är att det i båda fallen är bra att tänka framåt och köpa normalstort tidigt.

– Ofta tror man först att det räcker med en liten byrå, men sedan behöver man alltid något större. Jag tycker att det kan vara smart att man har en garderob med låda, korg, hyllplan och en stång för något hängande. Skaffar man det från börjar så slipper man byta det sedan när de växer, säger Sara. 

Säkerheten

Säkerhet är viktig att tänka på i hela hemmet, men i barnrummet är den extra viktig att ha med i beräkningarna. Sara berättar att alla barnprodukter som säljs hos IKEA är väldigt noggrant kontrollerade. Förutom självklarheter, som att förankra garderober och byråer i väggarna är det viktigt att tänka på vad man tar in i barnrummet. 

– Det kan vara speciella spjälor eller snörfria persienner. Alla våra leksaker och material är helt fria från kemikalier.

EXTERN LÄNK: Läs mer om möbler för barnrummet